
PANDEMİ SÜRECİNİN AKARYAKIT PİYASALARINA ETKİSİ
Pandemi sürecinde Petrol İstasyonları tarihinde görülmemiş bir düzen içerisinde çalışmak zorunda kaldı. Satışlara da negatif yönde etkisi oldu tabi bu sürecin. EPDK rakamlarına göre;
Nisan Ayında Motorinde – % 26
K.Benzinde – % 40
LPG ( Otogaz) -% 41 azalmalar kaydedildi.
Mayıs ayında biraz daha toparlanan hatta Haziran ayında % 10 lar civarında azalma göreceğimi öngörüyoruz. Esasında “ V “ seklinde bir geri dönüş olacağı muhtemeldir.
Dünya genelinde Petrol fiyatlarının bugüne kadar öngörmediği ve tahmin bile edemediği rakamlara gerilediğini söyleyebiliriz. Bunun kalıcı sonuçları olacaktır. Bazı insan davranış modellerinde, bazı alışkanlıklarımızda ve bazı ekonomik göstergelerde ciddi değişiklikler meydana gelecektir. Burada önemli olan ileriyi tahmin edip öngörebilmek ve önlem alabilmektir.
Ülkemizde önümüzdeki dönemde bu krizi daha iyi atlatacağını düşünmek yanlış olmaz herhalde. Bizde bu ve buna benzer krizler yaşanmışlık tecrübesinden dolayı söylüyorum. Dünya bu pandemi sürecine Tavşanın gözüne Işık tutulmuş gibi karşıladı.. Şu anda batı ülkeleri ile neredeyse eşit seviyelerde krize yakalandığımızı söyleyebiliriz. Şunu da belirtmek isterim; Pandemi sürecinde depoları boş olan Ülkeler ucuza depolarını doldurmuş oldular.
Akaryakıt sektörü EPDK verilerine göre Haziran satışları yıl sonuna kadar devam etse dahi geçen yılın gerisinde kalacak ve Pazar daralacaktır. 2.Pandemi dalgası olur ise sektör ciddi bir daralmanın eşiğine gelebilir.
Kısa ve orta vadede Petrol fiyatları ne olacak ?
Ham Petrol fiyatlarının düşmesi Dünyada Kara Nisan diye adlandırılsa da Ülkemiz için fiyat düşmesi olumlu bir sonuçlar doğurmuştur.
Yıl basında 70-75 $ olan ham petrol fiyatı 20 $ kadar düşmüştür. Yıl sonuna kadar 45 $ + / – seviyelerinde olacağı öngörülmektedir. Bu fiyatlar sadece arz talep dengesine bağlı değildir. Dünyanın önde gelen ülkelerindeki politikaları da ham petrol fiyatlarını direk olarak değiştirmektedir.
2012 den beri dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Amerika kaya gazı dediğimiz ürününü maliyeti 50 $ civarındadır. Petol fiyatı 50 dolar üzerine gelirse batmak üzere olan bazı Amerikan şirketlerini tekrar canlanması anlamına geliyor. Dünyadaki bazı klasik üreticiler başta Rusya olmak üzere , bu fiyatları 40 $ civarına sabitleyeceklerini düşünüyorum. Ülkemizde Dolar / TL paritesinde ciddi bir artış olursa ancak Petrol Fiyatlarında artış olur diye düşünüyorum.
Saygılarımla…
Bülent ÖNAL
-
Başkan Gürkan Oyunu Kullandı
-
YSK Açıkladı “Sonuçlar Erken Açıklanabilir”
-
Türkiye 13. Cumhurbaşkanını Seçiyor
-
27 Mayıs 2023 Tarihinde Malatya’da Vefat Edenler
-
15 Bin Öğrenci Malatya’ya Kaydını Aldırdı
-
Karar Resmi Gazetede Yayınlandı “Malatya’ya 2 Yeni Mahkeme”