-1° Sisli

Yılın Son Güneş Tutulması Bugün

Gündem - 25/10/2022 10:24 A A



Yılın ikinci ve son güneş tutulması bugün gerçekleşecek. Güneş tutulması, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çoğu Avrupa ülkesinden, kuzeydoğu Afrika, Orta Doğu ve Batı Asya’nın bazı bölgelerinde görülecek. Güneş tutulması Türkiye saati ile 12.00’de başlayarak 15.00’da bitecek.

 

Gökyüzü bugün yılın son güneş tutulmasına sahne olacak. Bu yıl ilk güneş tutulması 22 Nisan günü yaşanmıştı. Güneş tutulması, 2022’nin son güneş tutulması ancak genel olarak son tutulma olmayacak. 8 Kasım’da ay, Asya, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve kuzey ve doğu Avrupa’nın bazı bölgelerinden görülebilecek bir tam ay tutulmasında Dünya’nın gölgesinden geçecek. Bir sonraki güneş tutulması 20 Nisan 2023’te, ardından bir diğeri 14 Ekim 2023’te gerçekleşecek.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE’DEN GÖRÜLECEK Mİ?

Ay, güneşin önünden geçerek parçalı bir güneş tutulması meydana getirecek. Güneş , gözlemcilerin dünyanın neresinde bulunduklarına bağlı olarak hilal bir ay gibi görünecek.

Parçalı tutulma, Afrika, Asya, Avrupa ve Birleşik Krallık’ta Guernsey’de kuzey yarımkürede görülebilecek ve en uç noktasında kuzey kutbu ve Rusya’da olacak.

Güneş tutulması Türkiye’den de görülebilecek. Salı günü meydana gelecek güneş tutulması aralarında İstanbul da yer aldığı birçok şehirde yüzde 40 civarında görülecek.

25 Ekim’de merkezi tutulma noktası, güneşin %82’sinin tutulacağı kuzey kutbunun üzerinden geçecek. Rusya’dan güneşin %80’e kadarı tutulacak, bu oran Çin’de %70’e, Norveç’te %63’e ve Finlandiya’da %62’ye düşüyor.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUR?

Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay’ın yeni ay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Gündem - 10:24 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.