Malatya BİLSAM’dan Kültürel Mirasın Dijitalleşmesi Projesi

Malatya Bilim ve Sanat Merkezi’nin yürütmüş olduğu Erasmus+ KA210 Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi adlı Projenin 1. Kısa Dönemli Ortak Personel Eğitimi ve Ulusötesi Toplantısı Malatya’da, 2.si ise Lizbon/Portekiz’de gerçekleşti.
Projenin amacı öğrencilerin kendi ve farklı ülkelerin somut ve soyut kültürel mirasları hakkında bilgi edinmeleri, bu bilgilerin çeşitli dijital araçların doğru şekilde kullanılması ile sanal kültürel mirasları içerecek platformlar oluşturulmasıdır.
Böylelikle öğrenciler kendi ülkelerinin ve Avrupa ülkelerinin zengin kültürel mirasını keşfederken aynı zamanda 21. Yüzyılın gerektirdiği anahtar yeterlilikler arasında yer alan dijital becerilerini geliştirmiş olacaklardır. Ayrıca öğrencilerin medya okuryazarlığı, iletişim becerileri, eleştirel düşünme becerileri de gelişecektir.
TÜRKİYE HAREKETLİLİĞİ
Avrupa Birliği Erasmus+ Programı tarafından finanse edilen projenin ilk kısa dönemli ortak personel eğitimi ve ulusötesi toplantısı Malatya Bilim ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantı Romanya, Hırvatistan ve Portekiz ülkelerinin her birinden iki öğretmenin katılımı ile gerçekleşti.
Etkinlik, tüm proje faaliyetlerinin görüşüldüğü bir toplantı ile başladı. Malatya Bilim ve Sanat Merkezi’nde 360 Fusion programı kullanılarak proje logosu tasarlanarak 3 boyutlu yazıcıda basıldı. Malatya Fotoğraf Makinası Müzesi ziyaret edildikten sonra müzenin sanal versiyonu düzenlendi.
Katılımcılar Mahmut Çalık Tekstil Müzesini ziyaret ederek halı motifleri ve geleneksel Malatya el işleri konusundan bilgi edindiler. Malatya Bilim ve Sanat Merkezi’nden bir öğrenci mandalanın Türk kültüründeki yeri hakkında bir sunum yaptıktan sonra mandala motifleri dijital ortamda renklendirildi.
Arslantepe Höyüğü ve sonrasında Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ziyaret edildi. Malatya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin rehberliğinde Horoz Dövüşü, Arap Saçı gibi eski oyunlar oynandıktan sonra oyun kuralları ile ilgili kahoot oyunları düzenledi.
Toplantı Malatya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Ümit Arslan’ın katılımcılara sertifika vermesi ile son buldu. Katlımcılar Malatya’da olmaktan, Türk insanını ve kültürünü tanımaktan son derece mutlu olduklarını ifade ettiler.
PORTEKİZ HAREKETLİLİĞİ
Porjenin 2. Harketliliği ise 24 ve 28 Eylül 2022 tarihlerinde Portekiz’in Lizbon şehrinde gerçekleşti. Toplantıya Malatya Bilim ve Sanat Merkezi Matematik Öğretmeni Berrak Dinçer ve İngilizce Öğretmeni ve Proje Koordinatötü olan Zuhal Ayik Yıldırım katıldı.
22 eylül Pazartesi günü Türkiye, Hırvatistan, Romanya ve Portekiz’den katılımcıların yer aldığı Ulusötesi Toplantısı ile yoğun bir çalışma ile başlandı. Katılımcı okullar okullarını ve ülkelerini tanıtan sunumlar yaptılar. Sonrasında Portekiz öğrencilerin dans gösterileri izlendi.
Öğrenciler rehberliğinde Portekiz’in arttırılmış gerçeklik haritası yapıldı. Ülkenin soyut kültürel mirasını içeren dijital oyunlar hazırlandı. Somut kültürel mirası gösteren posterler düzenledi.
Sanat, mimari ve teknolojik yapıları içeren MAAT (Museum of Art, Architecture & Technology) Müzesi ziyaret edildi. Ziyaret sonrasında katılımcılar en çok beğendikleri yapıları autodrawda çizdiler ve padlette is izlenimlerini ve düşüncelerini paylaştılar.
Proje toplantısı sertifika töreni ile son buldu.
-
MİLLETVEKİLİ ÖLMEZTOPRAK’TAN KAVŞAK İNCELEMELERİ
-
ARSLANTEPE’DE BİYOARKEOLOJİ ÇALIŞTAYI: ÖĞRENCİLER TARİHİ SAHADA ÖĞRENİYOR
-
Malatya Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü 2025 Yılına Ait Faaliyetler
-
Vali Yavuz 15 Temmuz Şehit ve Gazi Aileleri ile Buluştu
-
BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN BAYRAK SEFERBERLİĞİ
-
BAŞKAN ÖZCAN’IN 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ MESAJI