Başarı’nın Şifreleri
Başarı iki kelimeden oluşan ve arı gibi çalışanların elde ederek en başa geçtikleri bir durumdur. Bu yolculuk uzun ve zorlu bir süreçtir. Yol kıvrılarak uzayan tepelerden ve uçurumların kenarından geçer, inişleri ve çıkışları vardır. Bazen yağmur ve fırtına yavaşlatır, güneşli günler sizi hızlandırır. Yol devam eder, siz de hedeflerinize doğru ilerlemeye devam edersiniz. Tabi ister ve ilerlerseniz bu gerçekleşir. Birçok öğrenci bu süreçte ilerlemeyi bırakır, zorlukla mücadele ederken enerjisi biter, motivasyon kaynaklarını yenileyemez. Her başarısızlığın bir engel olduğunu düşünür. Halbuki onu engel değil de basamak olarak değerlendirse bu oyunda bir seviye ileri gitmiş olur. İşte başarının ilk şifresi şudur: Başarının anahtarı, ders alınmış başarısızlıkta gizlidir.
Büyüklerimiz bize hep eskileri ve çektikleri sıkıntıları anlatır. Yokluğun can yakan senelerini tekrarlar sürekli. Şimdiki imkânların ne kadar geniş olduğunu vurgular. Gençlerin ve öğrencilerin varlık içinde yüzdüklerinin altını çizerler. Zor şartlarda elde ettikleri başarıları sıralar. Gençlerimiz bunu anlayamaz. Çünkü en basitinden; yaşamadığınız sorunu tam olarak anlayamazsınız. Yokluğu yaşamayan ne olduğunu tam olarak bilemez. Biz varlığa odaklanalım. Her alanda ve her ihtiyacımız olan başlıkta birden fazla seçeneğimiz var. Çalışmak isteyene onlarca kaynak seçeneği, eğlenmek/gelişmek isteyene onlarca etkinlik alternatifi var. Kurs/etkinlik mi istiyorsun; 30 başlıkta 80 tane kurs/etkinlik sayabilirsin bir çırpıda… Hepsini yapmak istersen başarılı olman mümkün değil. Seçenekleri azaltıp birkaç tanesine odaklanmalısın. Peki sen ne istiyorsun? Bu dünya üzerinde neyi değiştirmek istiyorsun? Hedefine odaklan, hayat amacına götürmeyecek, zamanını çalacak çeldiricileri elediğinde ve iradeni kullanarak seni yolundan alıkoyan seçeneklerden vazgeçtiğinde başarılı olacaksın. Başarının ikinci şifresi şudur: Seni başarı ve mutluluğa götürecek az sayıdaki seçeneğe odaklan, gerçek başarı ölçüsü nelere sahip olduğun değil, nelerden vazgeçebildiğindir.
İnsanın psikolojik yapısı tekrarladığı davranışa meyleder. Bilinçaltımız sürekli yaptığımız alışkanlıkları güvenli olarak niteler ve devam ettirmek ister. Nasıl ki ibadetin az ama devamlı olanı makbul ise, hedeflerimiz için yaptığımız gayretlerin sürekliliği önemlidir. Sürekliliği sağlayan öğrenci bunu korumakla birlikte zaman içinde gayretlerini dengeli bir şekilde artırmalıdır. İrade kasımızı geliştirmek ancak kişisel sınırlarımızı zorladığımızda mümkün olur. Başarının üçüncü şifresi şudur: Sistemli, dengeli, düzenli, verimli çalışarak ve kapasiteni git gide zorlayarak başarabilirsin!
Kariyer planında en başarılı bireylerin önemli özelliklerinden birisi de sevdiği, istediği ve yetenekli olduğu bir alanda ilerlemesidir. Toplumun empoze ettiği saygın meslekler olabilir. Ailenin istediği ve önerdiği bir çalışma alanı olabilir. Hepsinden önce kendi kendine şu soruları sormalısın: “Ben ne istiyorum? Hangi çalışma alanında daha başarılı olurum? Hangi mesleği seçtiğimde mutlu olacağım?’ ve çok önemli bir soru daha ‘Seçeceğim mesleği elde edebileceğim yeteneğim var mı?’ Bazen öğrenciler çok saygın bir mesleği seçebilir fakat onu elde edebilecek/gerçekleştirebilecek yeterliliklere sahip olamayabilir. Bu durumda mevcut şartları zorlamalarına rağmen istedikleri sonuçları alamazlar. Çoğu insan koşabilir ama az insan çok hızlı koşarak derecelere ulaşır. Çoğu insan yemek yapar ama az insan harika tatları yaratan bir aşçı olabilir. O zaman yeteneğimizi, isteklerimizi, değerlerimizi bir bütün olarak değerlendirdiğimizde potansiyelimizi yansıtan gerçek başarıya ulaşabiliriz. O halde başarının dördüncü şifresi şudur: Yatkın olduğun alana odaklan ve hayalini yorganına göre uzat!
Son söz olarak; ne olursa olsun kendi başarı yolculuğunda asla pes etme, en büyük gücün umudun olsun!
Mücahit Şahintürk
Uz.Psikolojik Danışman