AKARYAKIT FİYAT ARTIŞI DEVAM EDECEK Mİ ?

Özel Haber - 13/10/2021 11:31

Pandemi dönemi öncesi yani Şubat ve Mart aylarında OPEC toplantısında Sudi Arabistan ve Rusya Üretim kotaları konusunda ihtilaf yaşamışlardı. Suudi Arabistan serbest üretim yapacağını açıklamasının ardından Petrol fiyatları 30 $ altına düştü. Ardından Pandemi de eklenince Petrol fiyatları eksi 37 $ kadar düştüğü görülmüştük. Burada tabi her ülkenin farklı enerji politikaları var. Bunun yanında Amerika da kaya gazı maliyeti 40 $ civarında olduğu söyleniyor. Yani petrol fiyatları 40 $ civarında olduğunda Amerika daki kaya gazı üreticileri ciddi zarar etmeye başlıyor. Pandemi sürecinde çok ciddi batan şirketler oldu. Tabi bu dünya enerji kulislerinde Suudi Arabistan ve Rusya’nın anlaşıp Amerika kaya gazı üreticilerini zor duruma sokarak iflas etmelerini sağladıkları konuşuldu.
Geldiğimiz noktada ise, tüketimin artması ile Brent Petrol fiyatları artmaya başladı. Amerikada’ki kaya gazı üreticilerinin bir kısmı iflas ettiği için kalanlarında üretim miktarı azaldığından fiyatlar yukarı yönlü yükselişe geçti.
4 Ekim 2021 Pazartesi OPEC+ ( Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ya da kısaca OPEC, net petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 12 ülkenin oluşturduğu konfederasyondur.) toplantısında üretici ülkeler 400 bin varil/gün üretimini arttırmama kararı alarak, içinde bulunduğumuz dönem için en kötü senaryoyu uygulamaya almış oldular. Maalesef bu durum arz talep dengesini alt üst ederek Brent Petrol ün artışını tetikledi. Yani tüketim artarken üretim sabit kaldı.

Ülkemizde fiyatlara bakacak olursak öncelikle, Eşel Mobil Uygulamasını anlatarak başlamamız gerektiğini düşünüyorum. 2018 Mayıs ayında uygulamaya giren Eşel-Mobil sistemi, döviz kuru, petrol fiyatı veya bütan/propan fiyatı gibi maliyet unsurlarındaki yükselişlere bağlı olarak akaryakıt fiyatlarında gerçekleşecek artışların maktu ÖTV indirimiyle telafi edilmesini sağlamıştır.

BENZER HABERLER