Bursa GESİAD’ın 30’uncu yılında online söyleşi

Türkiye - 07/03/2021 11:04

Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği’nin (GESİAD), 30. Yıl Söyleşileri kapsamında düzenlediği online söyleşilerin üçüncü konuğu, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan oldu.

BURSA (İGFA) – 1991 yılında kurulan ve bu yıl 30. yılını kutlayan GESİAD, bu kapsamda düzenlediği etkinliklerini tüm hızıyla sürdürüyor.

Bu çerçevede online olarak yapılan 30’uncu Yıl Söyleşileri programının açılışında konuşan GESİAD Başkanı Murat Kaya, otomotivden tekstile, makineden gıda ve inşaata kadar sanayi sektörü ile turizm sağlık, lojistik ve sigorta gibi hizmetler alanında yoğunlaşan üyelerinin 12 bin kişiyi istihdam ederek, Bursa ve ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağladığını söyledi.

GESİAD’ın 2016-2017 yıllarında başkanlığı yapan şimdilerde ise Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İş Adamları Derneği (MARSİFED) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Ramazan Kaya ise, derneğin, sağlam temeller üzerine oturtulduğu için bu yıl 30’uncu kuruluş yılını kutladıklarını belirtti.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan da, pandeminin, insanlık tarihinde kitap ayracı gibi bir dönemi başlattığını vurgularken, özellikle kriz dönemlerinde ihracat pazarlarında yaşanan daralmaları, esnek ve çevik yapısıyla çözme kabiliyeti yüksek bir iş dünyamız olduğunun altını çizdi.

Her türlü belirsizliğin, ekonomik krizin, afet ve COVID-19 gibi salgınların büyük ölçüde KOBİ’leri etkilediğini söyleyen Turan, “ İşletmelerimizin finansmana erişim ve ödeme sorunlarına doğru ve etkin destek mekanizmaları ile çözüm üretmeliyiz. Özellikle ekonomimizin çarklarının dönmesini sağlayan KOBİ’lerimizin kırılganlıklarının derinleşmemesi için finansmana erişimden ödeme sorunlarına ek önlemler alınması gerekiyor. Bu noktada ülkemizin demokratik reform paketi ile hibe paketine de ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. İşletmelerimize bu dönemde can suyu için hibe paketi yani karşılıksız geri ödemesiz desteklerin devreye alınması gerekiyor. Toplam faktör verimliliğine odaklanarak, katma değeri yüksek bir ekonomiye geçmek için ‘Orta Gelir, Orta Demokrasi ve Orta Eğitim’ tuzaklarından bir an önce kurtulmalıyız. Finansmana erişimin zorlaştığı, bankaların bu dönemde bırakın kredi vermeyi, artan faiz oranları ile borçların ödenmesinde yaşanan sıkıntılar hala devam ediyor. O nedenle ‘Önce Küçüğü Düşün’ ilkesi ekonomide ne yaparsak yapalım önceliklerimiz arasında yer almalı” dedi.

TEDARİK SIKINTISI KAPIDA

Dünya genelinde tedarik zincirinde sıkıntılar olduğunu da vurgulayan Turan, “Şu anda iş dünyasının yaşadığı en büyük zorluklardan biri de tedarikte yaşanan aksamalar. Çünkü yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde tedarik zincirinde özellikle ham madde tedarikinde ciddi aksamalar var. Pandemi nedeniyle ülkelerin ekonomilerini kapatmaları ve lojistik sıkıntılar, tedarik zincirinde kopmalara neden oldu. Hammadde girdi fiyatlarındaki artışa ek olarak küresel düzeyde yaşanan konteyner sıkıntısı, ithalatta navlun maliyetlerini yaklaşık 5-6 kat artırdı. Bu durum ülkemiz ihracatına olumsuz bir etki yaratacaktır. Önümüzdeki günlerde bu sıkıntının derinleşmesi muhtemel görünüyor” diye konuştu.

 

BENZER HABERLER