Çalık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile görüştü

Siyaset - 16/07/2020 12:06

AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile görüştü.

Görüşmede, başta Kuzey Çevre Yolu Projesi olmak üzere Malatya’nın ulaşım sorunlarının ele alındığı öğrenildi.

Ziyarette Bakanlığın yatırımları ele alınırken, Kuzey Çevre Yolu, Havaalanı Yeni Terminali, Beylerderesi Viyadüğü, Malatya Pütürge Nemrut yolu, Doğanşehir ilçe merkez yolu, yapımı devam eden ve yeni yatırım programına alınacak olan projeler konuşuldu.

Çalık, “Malatya’ya 2002 yılı sonuna kadar sadece 36 km bölünmüş yol yapıldığını hatırlatarak, ‘’2003-2019 yılları arasında ise 375 km bölünmüş yol yaptık. 2002’den önce Malatya’da toplam 714 km asfalt yol çalışması yapılmıştı, biz 15 yılda 4.561 km asfalt yol çalışması yaptık.’’ İfadelerini kullandı.

Çalık sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Malatya’nın dört bir tarafını bölünmüş yollarla, tünellerle, köprülerle birbirine bağladık. Güvenli ve hızlı ulaşımın önünü açtık.​ Karahan Tüneli, Erkenek Tüneli, Çebiş ve Sarsap tünellerini inşa ettik. Pütürge Kubbe Dağı Tünel Projemiz, Doğanşehir ve Yazıhan İlçelerimizin asfaltları, İlçe bağlantı yollarımız yapılıyor.​ Malatya’nın yol ağını genişletirken ulaşımda güvenlik ve kolaylık amacıyla altyapı ve iyileştirme çabalarına hız kesmeden devam ettik.

Milletvekili Çalık, yapımı devam eden kuzey çevreyolu ile alakalı olarak “Kuzey çevre yolu sadece Malatya’yı değil, çevre illeri de ilgilendiren bir konu. Uzun zamandır yolun yapımı ile ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere görüşmelerimizi yapıyoruz. En son AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) Sayın Cumhurbaşkanımıza Kuzey Çevre Yolu yatırımımızı bilgilerine arz etmiştik. Bugün de Ulaştırma Bakanımız Adil Karaismailoğlu ile görüştük. Bakanımız, Kuzey Çevre Yolu inşaatımızın zamanında bitimi ve teslimi için gerekli talimatları verdi. Şu anda üç ayrı noktadan yol yapım çalışmaları devam ediyor. Bu proje 493 Milyon TL’lik dev bir proje. Yolun %20’si şu an için tamamlanmış durumda. 2022 yılında tamamen bitirilmiş olacak ve milletimizin hizmetine sunulacak” ifadelerini kullandı.

Çalık, yeni terminal binası ile ilgili olarak da “2002’de Malatya Havaalanının yolcu trafiği 87 bin iken 2018’de 872 bine yükseldi. Uçak trafiği 1.096’dan 6.645’e yükseldi. Malatya hava trafiği hızla artıyor, biz de Malatya Havaalanı için yeni pist inşa ederek havaalanımızı artan yolcu talebine cevap verebilecek hale getirdik. Şimdi de bu büyük yolcu trafiğine binaen yeni ve büyük bir terminal binası inşa ediyoruz. Yeni terminal binamızın yapımı için görüşmelerimizi yapmıştık. Terminal binasının arsası için Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait olan arsanın devredilmesi konusunu çözmüştük. Daha sonra proje çalışmalarını başlattık ve şu anda projelendirme çalışmaları tamamlandı.​ Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Hüseyin Keskin,Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanımız Naci Ağbal ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu ile görüşmelerimiz neticesinde yeni terminal binamızı Malatyamıza kazandırıyoruz. Bu yıl içinde terminal binamızın inşaatı başlayacak” şeklinde konuştu.

Görüşmede, Beylerderesi viyadüğünün de ele alındığını belirten Çalık, “Beylerderesi viyadüğü, Malatya ile birlikte 16 ili batıya bağlayan, Türkiye’nin en stratejik bir güzergahlarından biri. Malatya için de, şehri havaalanı ve organize sanayi bölgelerine bağlayan kilit noktalardan biri. Viyadük, bakımdan dolayı veya başka bir sebeple kapanırsa geçiş için alternatif bulunmuyor. Zira DSİ tarafından Beylerderesi üzerinde inşa edilen Yeşilvadi (Beylerderesi) Barajı’nın su tutmasıyla, doğu- batı ulaşımını sağlayan Beylerderesi Köprüsü’ne alternatif olan eski yol sular altında kalmış durumda. Yeşilvadi üzerine, Beylerderesi viyadüğüne alternatif olacak bir köprü yapılması ile alakalı görüşmemizi yaptık. Yeşilyurt Belediyemizin de Yakınca-İkizce arasında bir köprü projesi bulunuyor. Biz de bu hususta Sayın Bakanımızdan çalışmalar için desteklerini istedik” şeklinde konuştu.

Görüşmede hızlı tren konusunun da ele alındığına dikkat çeken Çalık, “Bizim gelecek vizyonumuzda, Malatya’mızı hızlı trene kavuşturmak var. Sivas’tan Malatya’ya, Malatya’dan Elazığ’a toplamda yaklaşık 350 kilometrelik, milyarlarca liraya mal olacak dev bir hızlı tren projesinden söz ediyoruz. Ve bu hat üzerinde onlarca köprü, tünel, viyadük, alt geçit ve üst geçit yer alacak. Hatların ÇED raporları ile proje ihaleleri tamamlandı. Sivas Çetinkaya ile Malatya arasındaki kesimin proje etüt çalışmaları ve sondaj çalışmaları tamamlandı. Tünel ve sanat yapıları projelendirmeleri devam ediyor. Malatya – Elazığ etabı için de proje çalışmalarında sona yaklaşıldı. Tüm bunlar tamamlandığında Hızlı Tren projesinin yatırım programına alınması teklif edilecek.” ifadelerini kullandı.

Çalık son olarak; “destekleri için Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu’na teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımız, Kurban Bayramından sonra Malatya’mızı ziyaret edecek, kendisini ağırlayacağız. Bu ziyarette yatırımlarımızı Bakanımızla beraber yerinde inceleme fırsatı bulacağız” diye ekledi.

BENZER HABERLER