Muharrem ayı geldi tencerelerde ‘cennet harcı’ pişmeye başladı. Her yıl sofralarımızı şenlendiren, tadıyla ve adıyla kendinden çokça söz ettiren, muharrem ayının yıldızı aşureyi de ekonomi vurdu.
Aşure, bir diğer adıyla (cennet harcı) her kesim insanın cebine göre 20 ila 40’dan fazla bakliyatın bir araya gelmesiyle yapılan, damaklardaki lezzetiyle adından çokça söz ettiren bir tatlı. Geçmişten günümüze kadar her yıl muharrem ayına özel yapılan bu tatlı, tanıdık tanımadık herkese dağıtılarak sadece damaklardaki lezzetiyle değil yüreklerdeki sıcaklığıyla da adından söz ettiren lezzetli simgelerden biri. Birçok malzemenin bir araya gelmesiyle yapılan bu özel tatlı da ekonomiden nasibini aldı. Fiyatların pahalılığından şikâyet eden Malatya kayısı esnafı vatandaşların malzemeden kıstıklarını ama yine de bu ayda tencereleri boş bırakmamaya çalıştıklarını belirttiler.
Bir kâse aşure yüzlerdeki tebessüme eşdeğer.
Muharrem ayının önemine dikkat çeken esnaflar, “Aşure, her canımız çektiğinde yapabileceğimiz bir tatlı ancak özellikle bu ayda yapmak çok ayrı bir duygu katıyor. Bu sayede hem ailecek hem de tüm eşe Dost’a dağıtarak birlik içinde oluyoruz. Ancak şimdilerde bu durum oldukça değişti. Eskiden kazanla aşure kaynatır esnafa, kolu komşuya, vatandaşa dağıtırdık. Yüzlerdeki tebessüm bile yetiyordu. Şimdilerde anca eve kendimize ve yakın çevremize yapabiliyoruz. Vatandaş da bizimle aynı durumda” dedi.
Aşure malzemeleri cep yakıyor.
Ekonomik sıkıntılardan dert yanan esnaflar, ” Gönül isterdi ki bu ayda daha coşkulu olalım ancak ekonomi bizleri çok zorluyor. Aşure için alınacak malzemelerin fiyatları uçmuş durumda. Bu durumda vatandaş da malzemeden kısarak da olsa yine elimizden geleni yapmaya çalışıyor. Maksat paylaşmak olduğunda eskiye nazaran şimdilerde paylaşım çok yok. İnsanlar her şeyi eskiden kiloyla alırken şimdilerde gramla alıyor. Ortalama bir ailenin hem kendileri hem de komşuları için yapacağı aşure 300 TL’yi buluyor. Malzemelerde arttıkça fiyatta artıyor tabi ki” ifadelerini kullandı.
>>>>SELÇUK DÖNMEZ