Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’dan, sonbahar mevsiminin girmesi ile kayısı fidanları toprakla buluşmaya başladı. Sertifikasız fidanlara karşı dikkatli olunması gerektiğinin vurgulayan fidancılar, “Merdiven altı fidan almayın” uyarısında bulundu.
Malatya Mega Haber olarak, Yeşil Malatya Fidancılık sahibi Mustafa Turhan ile kayısı fidanı ve fidan alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinin konuştuk.
“1 Milyon Fidan hazırladık”
Yeşil Malatya Fidancılık firma sahibi Fidan Üreticiler Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Turhan, “Malatya Akçadağ ilçesindeyiz mevki olarak kâğıt fabrikası Kayseri yolundayız yaklaşık 100 dekar üzerinde 1 milyon fidan yapmış durumdayız. Meyve ve kayısı Badem fidanları oluşmakta özellikle Kayısı çeşitlerinden kabaaşı hacı Haliloğlu çatal oğlu, ve diğer çeşitleri yapıyoruz Badem çeşitlerinde özellikle, Ferraduel, Ferragnes tüm meyve çeşitlerini yapıyoruz. Elma Armut Kiraz Armut şeftali Erik Bütün Çeşitleri yapıyoruz Sadece Malatya’ya Değil Doğu Anadolu bölgesi ve Güney Anadolu Bölgesine ürünlerimiz gönderiyoruz, Malatya’mızın şöyle bir özelliği var Korunmuş bölge burası diyebiliriz.” şeklinde konuştu.
“Çiftçilerimize sesleniyorum merdiven altı fidan almayın”
Fidan Üreticiler Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Üyesi Turhan, “Korunmuş bölge ne demektir Hastalıklardan ayrı bir bölge Türkiye’mizde 3 tane il var Şanlıurfa, Elazığ ve Malatya’ya Dışardan sert çekirdek girişi yasak Tüm Ülkeye ve şehirlere verebiliyoruz. Böyle bir şansımız var Bulunduğumuzun yerin coğrafi konumu çok güzel sağlıklı fidanlar yetiştiriyoruz özellikle hava Sirkülasyon olduğu bir bölgedeyiz. Meyve ve fidancılık için olmazsa olmaz şartlardan bir tanesidir. Sağlıklı fidanlar yetiştiriyoruz Aşıma dönemi başladı şu anda aşıma yapan arkadaşlarımız var 25 kişi mevsimlik işçiler var aşı döneminde ise bu sayı 50 yakın diyebilirim bizim firmamız ise 250 kişi ve 300 kişi iş istihdamı sağlıyor firmamızda çalışan arkadaşlarımız özellikle üniversite öğrencileri oluyor burada çalışıyorlar ve harçlıklarını çıkarıyorlar. Burada Aşıma mesleğini öğreniyorlar aynı zamanda kendi bütçelerine katkı sağlıyorlar Özellikle bodur kayısı fidanı, üzerinde çalışmalarımız var önümüzdeki yıllarda çiftçilerimize örnek bahçeler yetiştirerek modur meyveciliği modur fidancılığı inşallah tesis etmeye çalışacağız Çiftçilerimiz uyarmak istiyorum özellikle Fidan alırken merdiven altı fidan almasınlar merdiven altı fidan üreten kişilerden almayın tarım bakanlığından izinli sertifikalı belgesi olan arkadaşlardan fidan alsınlar sağlıklı fidan sertifikalı fidandır şeklinde konuştu.
“Fidan aşılama işine gitti meslek edindi”
Aşılama yapan işçilerden olan üniversiteli öğrenci Mustafa Türk, “Fidan aşılama işlemi bahçede yapıyoruz, öğrenciyim harçlığımı çıkarıyorum öğrenci arkadaşlarına seslenen Türk Çalışın harçlığınızı çıkarın.” mesajı verdi.
>>>SELÇUK DÖNMEZ