Battalgazi Belediyesi, Hollanda, Almanya, İsveç ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde uygulanan “Hortikültürel Terapi” yöntemini Battalgazi Belediyesi Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi’nde uygulayarak, bir konuda daha yine öncü olmayı başardı.
Battalgazi Belediyesi, ilklere imza atmaya devam ediyor. Battalgazi Belediyesi Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ile Bölgede ve Malatya’da örnek bir çalışmaya imza attı. Yapılan çalışmayla Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezinde Eğitim gören ve tedavi alan Özel gereksinimli bireylere Hollanda, Almanya, İsveç ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde uygulanan “Hortikültürel Terapi” yöntemi uygulandı. Malatya’da ilk kez uygulanan bu Terapi yöntemi ile Özel Gereksinimli bireyler, doğanın iyileştirici gücünden yararlanarak, kendi ağaçlarını ve çiçeklerini toprakla buluşturdu. Oluşturulan özel Sera alanında uzman eğitimciler nezaretinde uygulan terapi yönteminden, özel gereksinimli her yaş grubu bireyler faydalandı. Toprakla bütünleşen özel bireylerin mutlulukları gözlerinden okunurken, diktikleri çiçek ve ağaçların bakımını ise yine kendileri üstlendi.
GÜNDOĞDU: “BATTALGAZİ BELEDİYE BAŞKANI OSMAN GÜDER’E TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Battalgazi Belediyesi Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Serdar Gündoğdu, bu çalışmada ve özel gereksinimli bireyler üzerinde her daim desteklerini esirgemeyen Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’e teşekkürlerini iletti. Gündoğdu, “İnönü Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz bu örnek çalışma, bölgede ve Malatya’da ilk kez uygulandı. Bilindiği gibi bitkilerin iyileştirici özelliği, özel gereksinimli bireyler üzerinde uygulandı. Olumlu dönütler aldığımız bireylerimiz oldu. Kış ayı olması sebebiyle bahçemizde oluşturduğumuz özel sera alanında bu terapi yöntemini uyguladık. Kurumumuzda hobi bahçeleri mevcut. Yaz aylarında bu terapi yöntemini hobi bahçelerinde vermeyi düşünüyoruz. Bu çalışmanın başından sonuna kadar bizlerden desteklerini esirgemeyen Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’e teşekkürlerimi iletiyorum. Başkanımız bizden desteklerini hiçbir zaman esirgemedi. Yapılan bu terapi yöntemini kurumumuzda vermeye devam edeceğiz” dedi.
HORTÜKÜLTÜREL TERAPİ NEDİR?
Hortikültürelterapi, çocuk ya da yetişkin fiziksel veya zihinsel engelliler ile herhangi bir nedenle hastanede tedavi gören her yaş gurubu bireyin iyi olma halini destekleyen bitki, toprak ve doğa gibi elemanlara dayalı bir tedavi edici, eğitici, ve geliştirici aktiviteler bütünüdür. Çeşitli rehabilitasyon merkezlerinde tedavi ve eğitim amaçlı kalan zihinsel ve fiziksel engelli her yaştan bireyin sosyal, psikolojik ve fiziksel alanlarda iyi olma yani sağlıklı olma durumlarını olumlu yönde geliştirecek doğaya ve bitkisel malzemeye dayalı aktivitelerin bir tedavi aracı olarak kullanılmasıdır. Kökeni çok eskidir. Özellikle tedavi merkezleri ve eğitim kurumları dış mekanları ve bahçeleri bu amaçlarla tasarlamaktadır ve iyileştirme bahçeleri (healinggardens) olarak adlandırılmaktadır. Hortikültürel tedavi uygulama alanları, rehabilitasyon merkezi bahçeleri, seraları, okul bahçeleri gibi bireyin bulunduğu ya da yaşadığı, eğitildiği ya da tedavi edildiği her yerde olabileceği gibi bireyin evi, çatı bahçesi, balkonu ya da bahçesinde olabilir. Çalışmada; ülkemizde birkaç merkez dışında yaygın olarak kullanılmayan ancak gelişmiş ülkelerde (Hollanda, Almanya, İsveç İngiltere vb.) engelli bireylerin tedavilerinde yaygın olarak kullanılan doğa, bitki ve toprak üçlemesine dayalı tedavi yöntemi olarak “Hortikültürelterapi” kavramı (iyileştirme bahçelerinin bir bileşeni olarak) amaçları, uygulama araçları ve tasarım özellikleri açıklanmaktadır.