Malatya’da ki Son Durumu Milletvekili Babacan Açıkladı

Gündem - 03/12/2023 11:50

AK Parti Malatya Milletvekili Doç. Dr. Abdurrahman Babacan Malatya’nın son durumunu güncel bilgilerle detaylı bir şekilde paylaştı. Babacan, toplam 35.680 ağır hasarlı binanın tamamının yıkım ihalesi yapıldığını ve yıkımı yapılan bina sayısının 20.074 olduğunu belirterek; yıkım oranının %65,89 olduğunu belirtti.

Milletvekili Babacan yapığı açıklamada şunları dile getirdi: ” Malatya Merkez-Çarşı projesi:
Babacan, merkez çarşı bölgesini ifade eden alanda, 236 dönümlük bir proje alanı Emlak Konut tarafından inşa edileceğini, toplamda 6425 bağımsız birim olduğunu ve bunun 5752’si işyeri, 673 tanesi ise konut olduğunu belirtti.
Bakırcılar Çarşısı ve Kuyumcular Çarşısı olmak üzere 2 pilot bölge ile inşaat sürecinin başladığını söyledi.
Ayrıca, bu yeni projeye göre eskisine kıyasla, Bakırcılar Çarşısı’nda 281, Kuyumcular Çarşısı’nda da 194 adet yeni ticari birim inşa edilmiş olacak. Ayrıca projeye, Kuyumcular Çarşısı’nın hemen ön tarafında İnönü Caddesi üzerinde bir tramvay hattı da dahil edildi. Önümüzdeki süreçlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından bu hattın aktive edilmesi ve bir tramvay sisteminin kurulabilmesi mümkün olabileceği hususunda altyapısının artık mevcut olduğunu dile getirdi.

Yerinde dönüşümde son durum:
Malatya genelinde toplam 33.095 başvuru alındığını ve yerinde dönüşümde %100 çoğunluk sağlanması durumunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bilgilendirme mesajı ile başvuru sahibi, işlemleri başlatması için İl Müdürlüğü’ne davet edilecek ve sonrasında, açıklanan rakamlardaki hibe ve kredi süreci başlatılıp proje, yapı denetim ve ruhsat işlemleri onayı ile beraber inşaatların başlayacağını söyledi. Burada ilaveten proje, yapı denetim ve ruhsat işlemleri için her bir bağımsız birim başına 40.000 TL hibe desteği sağlanacağının bilgisini verdi.
Şu an itibarıyla 2666 başvurunun, yerinde dönüşümde bu %100 oranını sağlamış durumda olduğunu ifade ederek bu başvuruların inşaata başlanması için hazır olan sayıyı gösterdiğini belirtti.

Orta hasarlı binalarda son durum:
Babacan, orta hasarlı binalarla ilgili genelgenin geçen hafta itibariyle AFAD tarafından yayınlandığını ve burada iki opsiyonun sunulduğunu belirtti: ya ağır hasarlı gibi işlem görerek beraberinde hak sahibi olunarak ilgili orta hasarlı binalar yıkılacak ya da kat maliklerinin en az 5’te 4’ünün rızası alınmak kaydıyla güçlendirme sürecine başlanabilecek. Bu güçlendirme sürecine ve işlemlerine dair detaylar ise geçen hafta sosyal medya hesaplarından duyurulduğunu ve AFAD tarafından açıklanan orta hasarlı binalar genelgesinde de mevcut olduğunu ifade etti.

Mevcut barınma rakamları:
An itibarıyla tamamı konteyner geçici konaklama merkezlerinde olmak üzere 113.231 kişinin barınmasına ilaveten, kırsal alana kurulan bireysel konteynerlerde toplamda 29.632 kişi barınmakta ve bu noktada bireysel konteyner taleplerinin %97’si an itibariyle karşılanmış durumda olduğunu belirtti. Babacan: kırsalda ağır hasarlı ahırlar için ise geçen hafta paylaşımını yapmış olduğumuz gibi; Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşmeleri yaptık, vatandaşlarımız ahır için çadır talebini İl ve İlçe tarım Müdürlüklerimize yapacaklar ve süreç içerisinde ihtiyaca göre çadır tedariği sağlanacağını söyledi.

Esnaf-İşyeri konteyner durumu:
Toplamda 3158 iş yeri esnaf konteyneri kurulduğunu bunun 3105’i; yani %98,32’si dolu durumda. Burada, âtıl durumda olan esnaf konteynerleri sorunumuz var. Buna ilişkin ise Battalgazi ve Yeşilyurt’un merkez lokasyonları belirlendi ve oralara dair yeni bir organizasyon yapılarak daha işlek, merkezi yerlerde esnaf konteyner çarşıları kuruluyor. Böylelikle hem vatandaş hem de esnaf için alışveriş ve ticaret kolaylaştırılacağını ifade etti.

Yıkımlarda mevcut durum:
Babacan, toplam 35.680 ağır hasarlı binanın tamamının yıkım ihalesi yapıldığını ve yıkımı yapılan bina sayısının 20.074 olduğunu belirterek; yıkım oranının %65,89 olduğunu belirtti.
Aynı zamanda burada iptal davası açan 1190 dosya bulunuyor; bunların hukuki süreçlerinin devam ettiğini söyledi.

Hak sahipliği durumu:
Bir ek süre geçtiğimiz hafta verildiğini AFAD başkanı ile yapılan görüşme neticesinde duyurmuş olduğunu, önümüzdeki hafta bir ek süre daha tanınacağını ve vatandaşların mağdur edilmeyeceğini söyledi.

TOKİ-Toplu Afet Konutları’nda son durum:
Toplamda 14.338 konutun inşaatı devam ettiğini, 2023 Aralık sonundan itibaren peyderpey teslimatların yapılmaya başlanacağını ifade etti.

Köy evlerinde (Kırsal Afet Konutları) son durum:
Belirlenen toplam köy sayısı 353, an itibariyle ihale edilen köy evi konut sayısı 7542, ihalesi yapılan ahır sayısı 740 ve temeli atılan konut sayısı ise 3529 ifade ettiğini ifade ederek bu sayıyla Malatya’nın, Kahramanmaraş’tan sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Kira yardımında son rakamlar:
Babacan, 55.380 ev sahibinin ve 74.608 kiracının kira yardımından faydalandığını belirtti.

Malatya’nın eski yerleşim yerlerinin inşası:
Eski Yeşilyurt merkez, Gündüzbey, Banazı-Konak, Barguzu ve Eski Yakınca merkez gibi Malatya’nın eski yerleşim yerlerinin inşası noktasında tarihi ve kültürel doku korunarak ve ilgili bölgelerin mimari yapısı ve şehirleşme planı gözetilerek bir proje hazırlandığını ifade eden Babacan; proje hazırlama ve yapım işini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün üstlendiğini belirtti.

BENZER HABERLER