Her sebze ve meyvenin ekim ve hasat dönemi farklıdır. Bu nedenle mevsimlerin kendine özgü sebze ve meyveleri bulunmaktadır. Mevsimlerin bedenimizle denge halinde olduğunu düşünürsek, hem sağlığımız hem de bütçemiz için mevsimine göre beslenmemiz oldukça elzemdir.
Peki ekim ayında hangi sebze ve meyveleri tüketmeliyiz ?
Sebzelerden;
• Havuç: Göz, beyin, mide ve bağırsak sağlığına iyi gelmektedir. Enfeksiyonlar üzerinde olumlu etkisi gözlenmiştir ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmakla birlikte diş ve diş eti sağlığına da faydalıdır.
• Yer Elması: Böbrek dostu yer elması, böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayamaya yardımcı olmakla beraber kansızlığa da oldukça faydalıdır. A ve B vitamini açısından zengin bir besindir.
• Pırasa: Kronik iltihap riskini azaltmakta ve adeta kanserle aranızda kalkan oluşturmaktadır. K vitamininden zengin içeriği sayesinde kemiklerinizin sağlığını korumaya ve kemiklerinizi güçlendirmeye etkilidir.
• Kırmızı Turp: Karaciğeri temizlemeye yardımcı olmakla birlikte yüksek oranda lif içermektedir. Kırmızı turp kalbin çalışma düzenini olumlu yönde etkiler ve kalp- damar hastalıkları riskini azaltmada iyi bir kaynaktır. Yalnız turp içerdiği kükürtlü bileşikler nedeniyle gaz şikayetleri ve kramp gibi komplikasyonları arttırıcı özellik gösterebilir. Gastrit, ülser, ülseratif kolit vb hastalıkları olan bireyler diyetisyen kontrolünde tüketmelidir.
• Lahana: Güçlü bir antioksidan olan lahana; iltihabı önler ve kalsiyum deposu olarak da etkilidir. Posa içeriği sayesinde kabızlığı önlemede faydaları mevcuttur. Potasyum bakımından zengin bir sebze olduğu için kan basıncını dengede tutmaya yardımcı olur.
• Karnabahar: A vitamini içeriği yüksek olan karnabahar, göz sağlığını korumada ve göz sağlığının tedavi edilmesinde faydalıdır. İdrar yolları enfeksiyonlarında iyileştici özelliğe sahiptir. Demir içeriği sayesinde kansızlığa, yüksek lif içeriği sayesinde ise kolesterole iyi gelmektedir.
Meyvelerden;
• Hünnap: Uyku sorunlarında etkili ve beyin fonksiyonlarını iyileştirici özelliğe sahiptir. Antioksidanlar açısından zengin ve aynı zamanda yüksek düzeyde C vitamini içermektedir. Yüksek lif içeriği sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur.
• Kızılcık: Kızılcık ve şeker hastalığı arasında olumlu bir ilişki gözlenmiştir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda düzenli tüketildiğinde diyabeti ve kolesterolü önlemede yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Ateş düşürücü özelliği de mevcuttur.
• Mandalina: C vitamini, antioksidanlar açısından zengin bir kış meyvesi olan mandalina; potasyum ve B vitamini gibi diğer vitamin ve mineralleri de içerir. Lif içeriği sayesinde sindirim sistemine olumlu yönde etkileri vardır ve uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir.
• Muz: Muz yüksek miktarda potasyum içeriğinden dolayı sıvı dengesinin düzenlenmesinde etkilidir. Kalp atışlarını düzenler ve kan basıncını dengeler. Ancak, böbrek hastalığı olan, potasyum kısıtlaması gereken hastalarda kalp ritmini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle potasyum kısıtlaması gereken bireylerin diyetisyene danışması önemli bir noktadır.
• Üzüm: Migren ağrılarına iyi gelmekle birlikte göz sağlığını ve görme yeteneğini korumaya da yardımcıdır. Üzüm cilt sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Ancak içeriğindeki yüksek oranda şeker sebebiyle diyabet ve karaciğer yağlanması olan bireylerin tüketim miktarlarını diyetisyen önerisiyle belirlenmelidir.
• Elma: Sinirleri yatıştırmada ve sakinleştirmede etkili elma; kan basıncını düşürmektedir. İçerdiği demir ve fosfor sayesinde yorgunluğa ve hafızayı güçlendirmeye faydalıdır. Her gün 1 adet elma tüketmek, akciğer ve kolon kanseri riskini düşürmektedir.
Sağlıkla Kalın..