Yaşanıp geride kalan her yıl muhasebe, yaşanacak her yeni yıl da umuttur.
İnancımız gereği Miladi yılları kutlamayız. Ancak bir takvim yılı olarak muhasebe ederiz.
Muhasebesini yaptığımızda ayrıntılarına girmeden zorlu bir yılı geride bıraktığımızı söyleyebilirim. Hem ülkemiz hem de dünya için zor bir yıl oldu.
Müslümanlar inançları gereği gelecekten umutlu olurlar. Biz de umutluyuz. Gelecek yılın özellikle ülkemiz ve tüm İslam coğrafyası için umut dolu bir yıl olmasını diliyoruz.
Ancak Ortadoğu’dan dünyaya baktığımızda zorlu bir yılın daha bizi beklediğini söylemek gerekir. Doğu Akdeniz’de tespit edilen zengin petrol varlığı tüm dünyanın gözlerini bölgeye çevirtti. İştahlarını desek daha doğru olurdu sanırım.
Türkiye’nin münhasır ekonomik alanını py-pas etmek için tüm dünya birleşmiş durumda. Türkiye bir kez daha yalnızlığa mahkûm edilmek isteniyor. Libya kozu ile ipleri eline alan Türkiye’yi etkisiz hale getirme çalışmaları 2020 yılına damga vuracağa benziyor.
Ekonomisi toparlanan Türkiye’yi yeni yılda yeni bir kalkınma hamlesi bekliyor. Libya örneğinde olduğu gibi dışarıda ciddi sorunlar yaşamadığımız takdirde işler iyi gidecek gibi…
Kendi alanımızla ilgili konuşacak olursak.
Medya kabuk değiştiriyor. Geleneksel Medya ile Yeni Nesil Medya arasındaki çizgi daha belirgin hale geldi. Yılın son günü iki büyük ulusal gazetenin kapanması varılacak nokta konusunda bize ipuçları veriyor.
Gazeteler okunmuyor, radyolar dinlenmiyor, televizyonlar izlenmiyor. Yerel yayıncılık can çekişiyor.
Bunun yerine internet medyası her geçen gün büyüyor, sosyal medyanın yıldızı parlıyor. İnternet tabanlı olan her iki medyayı birlikte düşünmek gerekir. Sosyal medya destekli İnternet Medyası geleceğin medyası olarak tanımlanıyor.
Doğru Haberin Adresi malatyamegahaber.com, az zamanda büyük mesafeler kat etti. Malatya bu adresi sevdi ve benimsedi. Yeni yılla birlikte Malatya, malatyamegahaber.com’un daha fazla gündeminde olacak, malatyamegahaber.com’da Malatya’nın daha fazla gündeminde olacak.
2020’li yıllar şehirlerde trafik ile birlikte çevre ve ekolojik sorunların daha fazla konuşulduğu, elektronik belediyeciliğin daha ön planda olduğu yıllar olacak. Malatya’da yeni açılan caddeler trafiğe soluk aldırırken, Çevre Yolu’nun bir an önce bitirilmesi öncelikli bir konu olarak önümüzde duruyor. Mevcut Çevre Yolu üzerindeki Sivas yol ayrımı kavşağı, Dedekorkut-İstasyon Kavşağı ve Çöşnük Kavşağında oluşan trafik yoğunluğunun köprülü kavşaklarla izole edilmesi gerekiyor.
Malatya’da son yıllarda başlatılan Kayısı’ya alternatif ürün bulma çalışmaları desteklenmeli, sanayinin gelişmesine önem verilmeli, turizmin canlanması için bir şeyler yapılmalıdır. Turizme ayrı bir başlık açmak gerekecektir. Zira bu konuda fazlaca bir ilerleme olmamaktadır. Malatya’nın birçok şehirden daha fazla sergileyeceği turizmi potansiyelinin olduğuna inanıyorum.
2020’li yıllar Türkiye’nin de Malatya’nın da kabuğunu çatlatacağı yıllar olacaktır. Dünya yeni bir devin uyanışına tanıklık yapacaktır. Bu uyanışla insanlık barış, adalet ve hoşgörü tanışacaktır. Başlayacak
yeniçağ Türkiye’nin çağıdır. Malatya bir büyük şehir olarak bu çağın en kuvvetli ayaklarından biri olacaktır.
NURETTİN BAY