Malatya’nın fethinin 921. yıldönümü ve Melita’dan Malatya’ya Arslantepe Buluşması kapsamında ‘Tarihin Dokusunda Arslantepe 4 Defilesi’ Kongre ve Fuar Merkezinde görkemli bir programla yapıldı.
17-18-19-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında moda tasarımcısı Ahmet Giray Yılmaz’ın eşliğinde ‘Tarihin Dokusunda Arslantepe 4 Defilesi’ sergilendi. 10 modelin yer aldığı ve 30 kreasyondan oluşan eserlerin bulunduğu defile, izleyenler tarafından büyük beğeni topladı.
‘Tarihin Dokusunda Arslantepe 4 Defilesi’ koleksiyonunu hazırlayan moda tasarımcısı Ahmet Giray Yılmaz, defile ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bizim koleksiyonumuza başlamamıza neden olan, yol gösteren, tarihi kumaşların tekstil ürünleriyle birleşmesini sağlayan, düşünen hatta ilk yaptığımız koleksiyonlarda ve diğerlerinde de isimlerini belirleyen kişi olan Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. 12 yıl öncesinden başlamış olan bir süreç. Başkanımızın gençlerimizin dikkatini çekmek için başlatmış olduğu bir çalışma. Her yaptığımız koleksiyonda daha inovatif ürünler kullanmaya çalıştık. Bütün teknikleri bunun içinde düşünebilirsiniz. Son koleksiyonumuzda da başkan bey sürdürülebilirlik konusunda oldukça hassas. Geri dönüştürülmüş elyaflar, geri dönüştürülmüş aksesuarlar, geri dönüştürülmüş malzemeler genel itibariyle kullanıldı. Bu da aslında daha kıymetli bir hale geldi. Hem daha önce kullanılmış ürünleri doğaya zarar vermemesi için yeniden değerlendiriyoruz hem de aslında kıymetli hale getiriyoruz. Bu anlamda da özellikle bu yıl daha önceden de kullandığımız çeşitli parçalar oluyordu ama bu yıl özellikle elimizden geldiği kadar arttırmaya çalıştık. Genel itibariyle koleksiyonumuzda sürdürülebilir kumaşlar ve aksesuarlar kullandık” dedi.
Gürkan, “ Defilemizde, Denim Kumaşlardan Arslantepe Motifleri Yer Aldı”
Bu yılki fetih günü kutlamalarının temasının Arslantepe olduğunu dile getiren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “ Arslantepe bilindiği gibi 2021 yılı Temmuz ayında UNESCO kültür mirası olarak Türkiye’nin 19’uncu kültür mirası olarak asil listeye girdi. Etkinlikler kapsamında denim kumaşlardan oluşan Arslantepe motifleriyle bezenmiş bir defilemizi yaptık. Defilemizin süreci yine Kervansaray Buluşmalarında başlamıştı. O zaman Türkiye’de büyük ses getirdi. Avrupa’nın farklı ülkelerinde defilemizde icra edildi. Burada modayla sanatın, modayla tarihin buluşması önemli. Denim kumaşlarla gerek bayan gerek erkek farklı motiflerle yapılmış elbiselerin yer alması da önemli. Bu defilede ki amacımız Malatya’nın tekstil kenti olması ve tekstildeki ürünlerinde bu motiflerle hakikaten Türkiye genelinde ve dünyanın değişik ülkelerinde bu motiflerle yapılan elbiselerin ve giyim tarzlarının tanıtılması amaçlanmaktadır. Bizim bu konuda süreci takip eden ve yapan Ahmet Giray Bey bu konuda iyi bir mesafe kat etti. Malatya’nın özellikle giyim noktasında ve giyimin koleksiyonlar açısından değişik motiflerle bezenmiş sunumları defilemizde yapılıyor.” diye konuştu.
Şahin, “ Malatya’ya Yakışan Çok Şık Bir Akşam Geçirdik”
Defiledeki koleksiyonların çok başarılı olduğunu dile getiren Vali Hulusi Şahin, “ Malatya’da göreve başlayalı 4 ay gibi bir süre oldu ve Arslantepe ile haberdar olmam da 4 ay olduğunu söyleyebilirim. Bu süreç içerisinde Arslantepe’nin arkeolojik değeri, dünya tarihindeki yeri anlamında çok ciddi şeyler öğrendik. Hep birlikte izlediğimiz defiledeki koleksiyon ile oradaki figürler bir kompozisyon dâhilinde gerçekten çok başarılı olmuş tebrik ediyorum. Sadece Arslantepe figürlerinin kıyafetlere yerleştirilmesi değil aynı zamanda bunun gerçekten bir moda mantığıyla çok başarılı bir şekilde sunuldu. Bence Malatya’ya yakışan çok şık bir akşam geçirdik. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın 15 yıllık emekleri var kendisini de tebrik ediyor teşekkür ediyorum. Bu tür faaliyetler Arslantepe üzerinden Malatya’yı tanıtıyor. Malatya’nın özellikle turizm pastasından ileride alacağı o büyük pay için de bir temel teşkil ediyor. Buna devam etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.