Başkan Gürkan, “İşlerin Standardı Neyse Ona Göre Yapılacak”
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) tarafından düzenlenen İstişare Toplantısına katıldı. Başkan Gürkan, burada MİMDER Dernek Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, MİMDER Yönetim Kurulu üyeleri ve müteahhitler ile bir araya geldi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, MİMDER tarafından düzenlenen İstişare Toplantısında, “Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, ilçe belediyeleri de dâhil olmak üzere hiç kimsenin kafasına göre hareket etmesine müsaade etmeyeceğiz. İşlerin standardı neyse ona göre yapılacak” dedi.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır hasar Malatya’da şehir planlamaları yapılıyor. Malatya’nın yeni şehir planı yapılırken, iş ve işlerin standardına göre yapılacağına vurgu yapan Başkan Gürkan, belirlenen kriterlerin dışına çıkmak isteyenlere müsaade edilmeyeceğini kesin bir dille ifade etti.
MİMDER Derneği Başkanı Mehmet Bülbüloğlu ve Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen toplantıya Başkan Gürkan’ın yanı sıra AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, AK Parti Milletvekili İhsan Koca, AK Parti Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, AK Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, MİMDER Yönetim Kurulu ve müteahhitler katıldı.
GÖREVE GELDİĞİMİZDE HMAX’I KALDIRDIK
Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine geldiğinde ilk iş olarak Hmax’ı kaldırdığının altını çizen Başkan Gürkan, “Bazı şeyleri açık aleni ve berrak bir şekilde söylememiz gerekiyor. Açık, aleni konuşulmadığı ve sorunlar kilimin altına süpürüldüğü zaman istemediğimiz bazı sonuçlarla karşı karşıya kalıyoruz. Malatya’mızdaki bütüncül plan ve Malatya Çarşısı için çalışma yapan Hilmi Şenalp Bey ile görüştük. Malatya ile ilgili tespitlerini istişare ettik. Binalarımıza bodrum, perde beton veyahut fore kazıkların kullanılması gerekiyor. Yeni konutlarımız yapılırken belediyeler, yapı denetim, proje müellifleri bunlara dikkat edecek. Bu konuda herkes suçludur, kimse kusura bakmasın. Topu başka tarafa atmamıza gerek yok. Kaldı ki bu bölgede Mânia Planı olmasına rağmen bu da dinlenmedi ha bire kat çıkıldı. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Biz göreve geldiğimizde ‘hmax serbest’ diye bir kavram vardı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kavram olamaz. O nedenle bu konular netleştirilmeden bir yere varılmaz” dedi.
ÇARŞIYA 10 BİN FORE KAZIK ÇAKILACAK
Malatya merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bazı bilgiler veren Başkan Gürkan, “Örneğin Malatya’nın çarşısı yapılacak. Çarşıyı yapalım ama bir taraftan şöyle bir toplumsal baskı var; ‘çarşının temeli atıldı, ihale yapılmadı’ bu baskı, işi yapmaktan mesele neticeye müessir olmaktır. Bize dediler ki, ‘Malatya merkezin 3 metreden aşağısı su, en az 10 bin tane fore kazık çakmamız lazım’ yani Malatya merkezin 10 bin tane fore kazığın üzerine kurulacağını belittiler. Yani Venedik nasıl kazıkların üzerine kurulan bir şehir ise Malatya’nın da aynı şekilde olması lazım. Toplumda bazı şeyleri gizlemek veya siyaseten birilerini aşağılamak veya açığa düşürmek mantığıyla basit ve sığ düşüncelerle farklı argümanlar kullanılıyor. Bu tür yaklaşımlar doğru şeyler değildir” ifadelerini kullandı.
KİMSENİN KAFASINA GÖRE HAREKET ETMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ
Malatya yeniden inşa edilirken tüm kural ve kaidelerin harfiyen uygulanacağına vurgu yapan Başkan Gürkan, “Müteahhit olarak ‘ilk etapta belediye bize zorluk çıkarmadı’ diyebilirsiniz ama netice itibariyle vicdanen hepimiz rahatsız mıyız? Rahatsızız. Maddi anlamda dün 3 kuruş verip, düzeltecekken bugün ne yapsak da zararı düzeltemiyoruz. Dolayısıyla bizim bundan sonra yapacağımız planlamada endişe duymaya, korkmaya gerek olmadan çalışmalarını sürdüreceğiz. Diyeceğiz ki, ‘bu işin yapımı bu şekildedir ve ona göre yapılmalıdır.’ Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, ilçe belediyeleri de dâhil olmak üzere hiç kimsenin kafasına göre hareket etmesine müsaade etmeyeceğiz. İlçe belediyeleri ‘Meclis kararımız var’ derlerse ona da müsaade etmeyeceğiz. İşlerin standardı neyse ona göre yapılacak.
Geçtiğimiz günlerde Yeşilyurt ve Battalgazi Belediye Başkanlarımız ile bir toplantı yaptık. Yapılan çalışmalarla ilgili ‘standart araştırılsın’ dedik. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı diyor ki, ‘meri plan geçerlidir’ tamam, meri plan geçerli ama konut kriterlerini belirtmemiz lazım. Meri plana göre 10 kat verilmiş binalar var. 10 kata bir kat bodrum yapamazsınız. Fore kazık olmadan da yapılamaz. Dolayısıyla standartlarımızı Malatya’mızın durumuna göre belirleyelim. Değişik spekülatiflerle şehrimizi aşağıya çekme, şehrimizin enerjisini negatife büründürmek için söylenen ifadelere hiçbir şekilde prim vermeyin.
Şu anda 235 bin vatandaşımız dışarıdadır ve bu vatandaşlarımız iş güç sahipleridir. Bizim şunun ayağını çekelim, bunu itibarsız hale getirelim gibi hastalıktan vazgeçelim. Aksi takdirde şehrimizi ayağa kaldırmamız mümkün değil.
Malatya’daki standartlarla ilgili teknik arkadaşlarımız çalışmalar yürütüyor. Üniversitede bu koordinasyonun içerisindedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile de görüşüyoruz. Bu işin takipçisi olacağız ve daha yaşanabilir Malatya için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
MEMLEKETİMİZİN İSTİKBALİ SÖZ KONUSU
Vatandaşların bir an evvel güvenli konut ve iş yerlerine geçmesi için çalışmaların titizlikle yürütüleceğini belirten Başkan Gürkan, “Müteahhit arkadaşlar, geri dönüşümler, zemin+4, yerinde dönüşüm yapılacak yerlerle ilgili gerekli standartları göz önünde bulundurup yapıları ona göre yapacaklardır. Bu konularda doğrudan asla taviz vermeyeceğiz. Dolayısıyla doğru işleri doğru şekilde yaparsak, bu sıkıntılara gerek kalmaz. Vatandaşımız güvenli konutlarına ve iş yerlerine yerleşsin ve hayatlarına güvenli bir şekilde devam etsinler. Çünkü artık memleketimizin istikbal meselesi söz konusudur. Bu olmasın, şu olmasın diyerek bir yere varamayız” kelimelerine yer verdi.
YÜZ YILLARA HİTAP EDECEK ÇARŞI YAPILIYOR
Şehir planlaması yapılırken dikkatli olunması gerektiğini ve çalışmaların da bu kapsamda ilerlemesi gerektiğini söyleyen Başkan Gürkan, “Depremin 7. günü beş bakan beş genel başkan yardımcısı ile milletvekillerimiz Malatya’daydı. O zaman Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep’e gitmiş ve 30 bin konut sözü vermişti. Herkesin yanında ‘ben konut istemiyorum, yerinde dönüşümü yaparak, şehrimizin kimliğini, belleğini, hafızasını yitirmeden, demografik ve sosyolojik yapısını bozmadan yerinde dönüşümü esas almamız lazım’ dedim. 400 bin kadar bağımsız bölüm olarak konutumuz var. Şehrimizin nüfusu 800 bin yani her iki kişiye 1 ev düşüyor. Mantıken düşünmemiz lazım ve ha bire ev yapalım mantaliteyle şehri düzeltemezsiniz. Şehir planlaması çok önemlidir. Şehir planlamasını aceleye getirmenin bir anlamı yok. Belki bu söylediğimiz halk nezdinde kamuoyunda hoş karşılanmayabilir ama şaheser yapacaksak, planlamayı çok doğru yapmamız gerekiyor. Biz burada yüz yıllara hitap eden bir çarşı yapacaksak, belirlenen kriterlere dikkat etmemiz lazım.
Güçlendirme ile alakalı da kriterler var. Eğer maliyet yüzde 40’ı aşarsa, güçlendirilme yapılmıyor. Ben depremin 25. Günü açıklama yaptım, ‘ikinci tespitler yapılana kadar kimse kapısını penceresini sökmesin’ dedim. O zamanda yaygara kopardılar. Yıkım yapan firmalar, ağır hasarlı bina olup da itirazı olunmayan binaları yıksınlar, tereddütte düşülen veya mahkemelik olan binanalar ile ilgili beklesinler” dedi.
HİBE ÖDEMELERİNE TAKVİYE VERİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Yerinde dönüşüm kapsamında yapılacak olan konular için hibe desteğinin artırılması yönünde de çalışmaların başlatıldığını ifade eden Başkan Gürkan, “Yerinde dönüşüm ile alakalalı Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ile görüştük. Konut ödemelerindeki hibe ve kredi miktarının az geldiğini raporlayarak, ilgililere ilettik. Konuyla alakalı bakanlıkla çalışma yapıyoruz. 7 milyar dolarlık hibenin Malatya’ya gelmesi, vatandaşın hibe ödemlerine takviye verilmesi için bir çalışma içerisindeyiz” cümlelerini sarf etti.
Ayrıca Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan tüm çalışmaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve ilgili bakanlıklara rapor şeklinde sunulduğunu belirten Başkan Gürkan, yapılan çalışmalarda destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bakanlara, milletvekillerine ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
-
MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE SINAVA GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLÜ DENEME SINAVI İÇİN TER DÖKTÜ
-
Malatya’da eğitimlerini tamamlayan 244 hafız icazetlerini aldı
-
Malatya’da Feci Kaza: Bir Polis Şehit, Bir Polis Yaralı Adıyaman-Malatya Çevreyolu Tatari Mevkii’nde meydana gelen trafik kazasında bir polis memuru şehit oldu, bir polis memuru ise yaralandı.
-
Malatya’da ‘ 6 Şubat depremi sonrası Malatya’nın demografik ve psikososyal yapısı’ konulu panel düzenlendi.
-
Vali Seddar Yavuz Rezerv ve Kentsel Dönüşüm Alanlarında İncelemelerde Bulundu.
-
MESOB Başkanı Şevket Keskin’den Arguvan ve Arapgir Ziyareti