MENÜ
Açık

Bursa belleğine Osmangazi’den tarihi çalışma

Türkiye - 02/03/2021 18:32 A A



Bursa kültürü ile ilgili birçok değerli eseri bulunan mutasavvıf Mehmed Şemseddin Efendi’nin Bursa ile ilgili eserleri, Osmangazi Belediyesi tarafından dört cilt halinde kitaplaştırılarak orijinal basımlarıyla Bursa’nın kültür hazinesindeki yerini aldı.

BURSA (İGFA) – Bursa’nın dergâhları, camileri ve âlimlerinin yer aldığı 4 ayrı kitap, Osmangazi Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi’nin desteği ile okurlarla buluştu. Mehmed Şemseddin Efendi’nin kaleme aldığı Bursa’nın Dergâhları, Niyazî-i Mısrî ve Bursa Mısrî Dergâhı, Bursalı Mutasavvıflar, Âlimler ve Meşhurlar ile Bursa Camileri ve Medreseleri adındaki eserleri Bursa tarihine ışık tutuyor.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmanlı’yı kuran bir şehirde yaşadıklarına vurgu yaparak, “Osmanlı’yı kurucu başkentlik yapmış Bursa’da, tarihî eserlerin ayağa kalkması noktasında öncü bir belediye olduk. Evliyalar şehri Bursa’nın üstü kadar altı da zengindir. Uludağ Üniversitemiz de bu konuda bizlerle birlikte. Osmangazi Belediyesi’nin 165 basılı eseri var. Bunların 111 tanesi Kültür Bakanlığı’ndan bandrol almış eser. Şimdi de Mustafa Kara hocamızın önderliğinde Niyazi Mısri Dergahı’ndan Mehmed Şemseddin Efendi’nin Bursa ile ilgili yazmış olduğu eserlerini kitap haline getirdik. Şimdilik 4 cilt olarak yayınlandı. Bunun ardından bir 4 cilt daha gelecek. Bursa ile ilgili her şey kayıt altına alınmış. Mehmed Şemseddin Efendi’nin kaleme aldığı 4 ayrı kitaptan oluşan Bursa’nın Dergâhları, Kültür Bakanlığı’ndan bandrol almış birbirinden değerli eserler. Bu eserlerin kültür mirasımıza kazandırılmasında emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Bursa’da sanayi, bilim ve teknoloji ön plana çıksa da, Bursa’nın ihmâl edilen noktasının kültür ve sanat dünyası olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da, “Osmangazi Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer belediyelerimiz Bursa kültür ve medeniyetine gereken önemi vermeye başladılar. Bu eserler her zaman okunuyor, okunacak. Bu eserlerin oluşturulmasında katkı veren herkese üniversitemiz adına şükranlarımı arz ediyorum. Bursa kültürüne kazandırdığımız için de emeği geçen herkesten Allah razı olsun” şeklinde konuştu.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli de 40 yıllık bir rüyanın vücut bulduğuna tanık olduğunu belirterek, “Bu rüyanın peşinde olması dolayısıyla, gayretini hiçbir zaman bitirmeyen Mustafa Kara hocamıza şükranlarımı sunuyorum. Hocamızın yanında bu rüyayı gerçekleştirmek için emek harcayan araştırma görevlilerimiz ile birlikte Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’a da çok teşekkür ederim. Biz ne zaman kendisine müracaat etsek bizi destek veriyor. Bu konudaki gayretleri samimidir ve kalıcıdır. Bursa’mızın hafızasına yönelik çalışmalarda bizden yardımlarını esirgemiyor. Bu çalışmalarla şehir hafızamızı oluşturacağız” diye konuştu.

Kitapların tanıtım toplantısında konuşan Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Tasavvuf Tarihi Anabilim Dalında Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara, Bursa’ya dair her şeyin bu 4 cilt kitapta yer aldığını söyledi. Kitapların tek tek kendince önemli eserler olduğunu söyleyen Prof. Kara, “Bursa dergâhları, Niyazi-i Mısrî dergahı, Bursa âlimleri ve son olarak Bursa camileri bu kitaplarda geniş geniş yer bulmuştur. Bu eserlerin hazırlanmasında bize katkı sağlayan Başta Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar olmak üzere herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bursa, yapılan bu çalışma ile kültür haziresine çok önemli eserler kazandırdı” dedi.

Türkiye - 18:32 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.