Prof. Dr. Ağaçdiken: “COVID-19 kalp kasında hasar oluşturabilir”
Kocaeli Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşen Ağaçdiken, kalp hastalarının COVID-19’u diğer bireylere göre 5 kat daha daha ağır atlattığını belirterek, hiç kalp hastalığı olmayan ve virüse yakalanan kişilerde de kalp hastalıklarının gelişebileceğini söyledi.
KOCAELİ (İGFA)- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, COVID-19 hakkında Kocaeli Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşen Ağaçdiken’in görüşlerini aldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na “COVID-19 ve Kalbe Yansıması” konusu üzerine açıklamada bulunan Kocaeli Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşen Ağaçdiken, konuşmasına pandemi döneminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı ve sağlık çalışanlarını anarak başladı. Dr. Ağaçdiken öncelikle solunum sistemini tutmasıyla birlikte bazı hastalarda kalp hastalıklarına yol açabildiğini belirterek, “Kalp hastalığı olan bir hastada acaba COVID-19 geliştiğinde kalp hastalarımız bunu daha ağır mı atlatıyorlar? Bu sorunun cevabı, özellikle kalp yetersizliği yüksek tansiyon ya da şeker hastalığı olan bireyler COVID-19’u diğer bireylere göre yaklaşık, üç beş kat daha ağır atlatıyorlar. O yüzden lütfen sevgili kalp hastalarımız kendinizi koruyun maske mesafe ve hijyene dikkat” diye konuştu.
“SAĞLAM BİREYLERDE KALP HASTALIKLARI GELİŞEBİLİR”
Hiç kalp hastalığı olmayan ve Koronavirüs’e yakalanan kişilerde kalp hastalıkları gelişebileceğini belirten Prof. Dr. Ağaçdiken, bazı kişilerde kalp yetersizliğine, kalple kardiyojenik şok dediğimiz kalple ilgili şok tablosuna kadar giden sonuçlara da yol açabildiğ, kalp krizine dahi neden olabildiğini söyledi.
Prof. Ağaçdiken bulaş korkusu nedeniyle hastaların ya son noktaya kadar hastaneye gitmediklerini belirterek, gerçekten acil olduğu düşünülen bir şikayette bulaş riskini ikinci plana koyup hastanelere başvurmalarını söyledi.
ANİ ÖLÜMLER VE KALP YETMEZLİKLERİ ARTTI
Tüm sağlık çalışanlarının artık bu hastalıkla nasıl başa çıkabileceğini ve nasıl korunabileceğini iyi öğrendiğini söyleyen Prof. Ağaçdiken, “Pandemi süresince ve sonrasındaki dönemde bu hastalar için bu noktadan sonra yapabileceğimiz şey eğer hastalık alevlendi ise yeni hastalıklar yeni kalp hastalıkları ortaya çıktıysa bunları hasta ile birlikte saptayarak, gerekli tedavileri uygulamak bizim görevimiz olacak” dedi.
-
Vali Seddar Yavuz’un Kızılay Haftası Mesajı
-
jandarmadan örnek davranış
-
Hakan Fidan İngiltere’de
-
Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde STK’lar İle İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi
-
KATILIMCILARA EMPATİ, SABIR VE ANLAYIŞIN ÖNEMİ ANLATILDI
-
29 Ekim Cumhuriyet Kupası Futsal Turnuvasında Şampiyon Belli Oldu