Enerjide siber güvenlik milli güvenliğin ayrılmaz parçası
Burada bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, günümüz dünyasında dijitalleşmenin ön plana çıktığını belirterek “Artık nesneler internet üzerinden birbirine bağlanarak haberleşiyor. Akıllı uygulamalara her geçen gün yenileri ekleniyor. Evlerimiz, cihazlarımız, şebekemiz akıllı hale geliyor. Yapay zekâ, hayatımızın her noktasında bizler için konforlu çözümler üretiyor.” dedi.
Elektrik İhtiyacı Artıyor
Bu durumun veri miktarında önemli bir artışa neden olduğunu, bunun da elektrik ihtiyacını artırdığını kaydeden Bayraktar, verilen hizmet ve çözümlerin siber risk ve tehditlere karşı korunması gerektiğine işaret etti.
Fiziki ve Siber Tehditler
Bayraktar, Türkiye’nin büyüyen ekonomisiyle güçlü bir ülke olduğunu anlatarak şu an 330 teravatsaatlerde olan elektrik talebinin 2035’te 510 teravaatsaate çıkmasını öngördüklerini kaydetti. Enerjide arz güvenliğinin fiziki ve siber tehditlerle başa çıkması gerektiğine işaret eden Bayraktar, “2024 yılı sonu itibarıyla siber suçların küresel maliyetinin yıllık 9,5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.” dedi.
Çok Katmanlı Mücadele
Bayraktar, Türkiye’nin bölgesinde lider ülke olma yolunda emin adımlarla ilerlerken enerji gibi kritik altyapılarda siber risklerden korunmak için önlemler aldıklarını kaydederek “Mücadelemizi çok katmanlı ve 7/24 esaslı olacak şekilde sürdürüyoruz. Enerji sektöründe siber güvenliği, milli güvenliğimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz.” diye konuştu.
Operasyon Merkezi
Bu kapsamda BOTAŞ ile ASELSAN’ın yerli ve milli imkanlarla SCADA sistemi geliştirdiğini anımsatan Bayraktar, “Yaklaşık 75 bin kilometrelik elektrik iletim hattımızın işletmesinden sorumlu kurumumuz TEİAŞ da siber saldırılara karşı önemli bir altyapıya sahip. Tüm bu şebeke, bakanlığımızda bulunun Siber Güvenlik Operasyon Merkezinden 7/24 esaslı izleniyor. Olası bir felaket durumunda veri merkezimizin devamlılığını sağlamak için Ankara dışında da bir Felaket Kurtarma Merkezimiz bulunuyor.” dedi.
Afetler ve Kritik Altyapılar
Bayraktar, bu yıl düzenlenen konferansın temasının “Doğal Afetlere Dayanıklı Kritik Enerji Altyapıları” olduğunu hatırlatarak “Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan depremler bize gösterdi ki enerji sektörü gibi kritik altyapılarda meydana gelen kesintilerin, aynı siber saldırılarda olduğu gibi bir an önce giderilmesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle bugün bilim insanlarımızın ve sektör temsilcilerinin yapacağı sunumların hem doğal afetlere hem de siber saldırılara karşı yeni politika ve stratejilerin oluşturulmasına katkı yapacağına inanıyorum.” değerlendirmesini yaptı.
-
Kanalboyu’nda Geçici Çarşıya Kalıcı Çözümler
-
Vali Seddar Yavuz İkizce TOKİ’ de İncelemelerde Bulundu
-
Mücbir sebepte son 9 gün
-
MESOB Başkanı Şevket Keskin’den Doğanşehir ziyareti
-
MALATYA KENT KONSEYİ “DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK” YENİ DÖNEM EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR
-
Elif Sevinç Mertöz Ortaokulu Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi