Ağbaba: Kamu kaynaklarının usulsüz kullanıldığı belgelendi
CHP’li Veli Ağbaba, Sayıştay’ın 2019 inceleme raporlarına göre Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde kamu kaynaklarının ihalesiz/usulsüz ve hukuka aykırı bir şekilde kullandırıldığını belirtti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Sayıştay raporlarında Malatya Büyükşehir Belediyesi için kamu kaynaklarının usulsüz kullanımı, belediye varlıklarının şirketlere usulsüz devri ve özel kalem müdürlüğü kadrosunun memuriyete geçiş aracı olarak kullanıldığının yer aldığını açıkladı.
Sayıştay tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesi’ndeki çok sayıda işlemde usulsüzlük tespit edildi. İşletme hakkı devredilen taşınmaz mallar, şirketler tarafından üçüncü kişilere yeniden devredildi. Birçok taşınmaz da mevzuata aykırı olmasına rağmen yine ihale yapılmadan belediye şirketlerine verildi. Belediyeye ait taşınmaz kira bedellerinin günün emsal ve rayiç bedellerini yansıtmadığı ve düşük kaldığı tespiti yapıldı.
Raporlarda öne çıkan usulsüzlüklerden bazıları şu şekilde;
“Büyükşehir Belediyesi tarafından; 5216 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesi kapsamında yer almayan düğün salonu, hidroelektrik santrali, güneş enerjisi santrali, umumi tuvalet, soğuk hava deposu, kuaför, kuyumcu, fotoğrafçı, çiçekçi gibi taşınmazların işletme haklarının sermayesinin %50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerine ihalesiz olarak devredildiği tespit edilmiştir”
42 yıllık kira mı olur?
Ağbaba, “Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde kamu kaynaklarının usulsüz, ihalesiz olarak hukuka aykırı bir şekilde şirketlere aktarıldığı görülüyor. Belediye bu işyerlerini kendisi ihaleye çıkararak çok daha yüksek bedeller elde edecekken, belediye şirketlerine ihalesiz düşük rakamlarla devredip kamunun kaynaklarını usulsüz kullandırmıştır. Örneğin, belediye tarafından yaptırılan Kernek Hidro Elektrik Santrali 2018-2060 yılları arasında MOTAŞ’a devredilmiş. Belediye santrali kendisi işletmek yerine neden böyle bir devire ihtiyaç duyulmuştur? 42 Yıllık bir devri olur mu? Ortada göz göre göre kaynakların şirketlere aktarımı ortaya çıkmaktadır” dedi.
10 gün Özel Kalem Müdürü olarak çalıştı, sonra memur olarak atandı
“Yapılan incelemede özel kalem müdürlüğüne atanan ilgilinin, 10 günlük bir görev süresi sonunda bir bakanlığın memur kadrosuna nakledildiği tespit edilmiştir. Özel kalem müdürünün bir seçim dönemi boyunca çalıştırılması ilkesi karşısında bulgu konusu atama, özel kalem müdürü kadrosunun memuriyete sınavsız geçiş yolu olarak kullanıldığı değerlendirmesine yol açmaktadır”
Sayıştay tarafından 2018 yılı raporunda da yer alan özel kalem müdürlüğünün istisnai memur kadrosuna geçişin aracı olması tenkit edilmişken, aynı uygulamanın 2019 yılında da devam ettiği görülüyor.
Ağbaba, “Milyonlarca genç işsiz bir şekilde dolaşırken, KPSS’ye girip memur olma hayali kurarken Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin sadece 10 gün çalışan bir kişinin memur olmasını sağlaması ne hukuka ne vicdana sığar.” dedi.
KÜLTÜR AŞ işyerlerini ucuza kiralayıp pahalıya kiraya veriyor
“Belediye tarafından 5216 sayılı Kanun’un 26 ncı maddesi kapsamında sermayesinin % 97,35’ine sahip olduğu Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’ye devredilen taşınmazların işletme haklarına ilişkin belirlenen bedellerin rayiç değerlerinin altında olduğu, söz konusu Şirketin de bu taşınmazları üçüncü kişilere çok daha yüksek tutarlar ile kiraladığı tespit edilmiştir.”
Reklam alanlarının ihalesiz kullandırılması
“Belediye tarafından 199 adet billboard, 241 adet raket ve 15 adet megalight cinsindeki reklam alanlarının, ihale gerçekleştirilmeden ve sözleşme tanzim edilmeden 18.02.2019-31.03.2019 tarihleri arasında Limited unvanına haiz bir Şirkete; 15.08.2019-31.12.2019 tarihleri arasında da Belediyenin bağlı ortaklığı durumundaki Anonim Şirkete kullandırıldığı tespit edilmiştir.”
Servis araçlarının ihale yapılmaksızın süresiz bir şekilde çalıştırılması
“Belediye sınırları içinde faaliyet gösteren servis araçlarının, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu uyarınca ihale yapılmaksızın Belediye Ücret Tarifesinde hükmedilen tahsis ücretinin alınması suretiyle belli bir süre sınırı olmaksızın çalıştırıldığı görülmüştür.”
Kamu kaynaklarının çarçur edilmesi kabul edilemez
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Türkiye genelinde AKP’li belediyelerin yaptıkları usulsüzlükler, Sayıştay tarafından ortaya konuldu. Malatya Büyükşehir Belediyesi de hukuksuz işlemlerle Sayıştay raporlarında yer alıyor. Neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Milletin kaynaklarının bu şekilde çarçur edilmesi, ihalesiz yandaşlara bazı taşınmazların kiraya verilmesi Malatya Belediyesi için utanç verici bir durumdur. Asla kabul edilemez” dedi.
-
Doğanşehir’de 4.6 Büyüklüğünde Deprem
-
BÜYÜKŞEHİR KARLA MÜCADELEDE 24 SAAT ARALIKSIZ ÇALIŞIYOR
-
Malatya’da bazı ilçelerde eğitime 26 kasım salı günü ara verildi.
-
72 Yaşındaki Diyaliz Hastasının Yardımına Battalgazi Belediyesi Koştu
-
TOBB Malatya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hilal Acı, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
-
Doğanşehir’de karla mücadele çalışmaları devam ediyor