AK Partili Çalık: Vakıf eserleri ayağa kaldırılıyor
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2003’ten bugüne kadar Türkiye genelinde 5 bin 500, Malatya’da ise 37 vakıf eserinin restorasyonunun tamamlandığını söyledi. Çalık, “Ecdadımızın yadigârı olan ve her biri bir şaheser niteliğini taşıyan vakıf eserleri bir bir ayağa kaldırılıyor” dedi.
Milletvekili Çalık, beraberindeki partililerle birlikte Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki vakıf eserlerini de ziyaret etti. Burada konuşan Çalık, vakıf eserlerinin sadece camiler olmadığına dikkati çekerek, “Bunların içinde medreseler, türbeler, hanlar, kervansaraylar, hamamlar, külliyeler var, her şey var. Ecdadımızın yadigârı olan ve her biri bir şaheser niteliğini taşıyan bu vakıf eserleri bir bir ayağa kaldırılıyor. Son 17 yılda ilimizde 37 vakıf eserinin onarım ve restorasyonu tamamlandı. Türkiye genelinde 1996-2002 yılları arasında 56 vakıf eseri onarılmasına karşın, 2003-2020 yılları arasında 5 bin 500’e yakın eser restore edildi. İşte bizimle, önceki dönemler arasındaki fark budur” ifadelerinde bulundu.
“Yeni Camiinin restorasyonu için 11 milyon lira harcanacak”
24 Ocak’ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde ağır hasar gören kentteki tarihi Ulu Cami ile Hacı Yusuf Taş Camisi (Yeni Camii) hakkında da konuşan Çalık, “Battalgazi ilçemizde Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad tarafından 1124’te yaptırılan Ulu Cami ile Hocazade Hacı Yusuf tarafından 1843’te inşa ettirilen ve 1893’teki sarsıntıda yıkılmasının ardından vatandaşlardan toplanan yardımlarla ayağa kaldırılan Hacı Yusuf Taş Camisi’nde de 24 Ocak’ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde ağır hasar oluşmuştu. İlk etapta artçı depremlerde daha fazla zarar görmemesi için güçlendirme çalışması gerçekleştirilmişti. Her iki tarihi camimizle ilgili restorasyona yönelik projeler Sivas Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunda onaylandı. Ulu Caminin ihale maliyet çalışmaları tamamlanırken, yaklaşık 11 milyon lira maliyetindeki Hacı Yusuf Taş Camisi’nde de çalışmalar iki aydır devam ediyor ve ihale şartnamesine göre işin bitim tarihi önümüzdeki yılın Aralık ayı olmasına rağmen Ağustos ayında tamamlanması planlanıyor” diye konuştu.
“Sahabiyye-i Kübra Medresesinde çalışmalar tamamlanıyor”
Çalık, kentte devam eden diğer vakıf eserlerin onarım ve restorasyon çalışmaları hakkında ise şunları söyledi: “4,5 milyon lira maliyetli Darende Hüseyin Paşa Camisinin onarım işinin ihalesi yapıldı. 785 bin lira maliyetli Battalgazi Sahabiyye-i Kübra Medresesi araştırma kazısı röleve işinde onarım çalışmaları bitmek üzere. Yusuf Ziya Paşa ile Melik Sunullah camilerinde onarım çalışmaları devam etmektedir. Arapgir’de Cafer Paşa, Güğümcübaşı Hüseyin Ağa, Alaybey camileriyle ilgili proje alımları tamamlanmış, 8,5 milyon lira maliyetli Arapgir’deki Yeni Camii onarımı heyelan önleme projesi restorasyonu yapısal onarımı ve çevre düzenlemesinde revize projeler yapılmış ve çalışmalar sürmektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, Vakıflar Genel Müdürümüz Burhan Ersoy ile Vakıflar Bölge Müdürümüz Kenan Doğan’a teşekkür ediyorum.”
-
İlimizde Tarım Sektöründe Deprem Süreci ve Sonrası Yapılan Çalışmalar
-
Akçadağ’da Belediye ve Halk El Ele: Zeytindalı Çarşısı’nda Birlik Mesajı
-
‘RAFADAN TAYFA’ MÜZİKAL GÖSTERİSİ YOĞUN İLGİ ALTINDA GERÇEKLEŞTİ
-
izmir’de Malatya Lezzetleri Haftası: Coğrafi İşaretli Tatlar İzmir’le Buluştu
-
ÖLMEZTOPRAK TBMM GENEL KURULU’NDA KONUŞTU
-
MALATYA SOFRASI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR