Çalık;“Tahmini rekolteleri speküle edecek rakamlarla Malatya gündemine getirmemek lazım”
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, kayısı rekoltesiyle ilgili “2020 için Türkiye geneli için 104 bin, Malatya için ise 85 bin ton rekolte açıklandı.
Tahmini rekolteleri speküle edecek rakamlarla Malatya gündemine getirmemek lazım. Bu tespit komisyonunun oluşturulmasının amacı; bu spekülasyonların önüne geçmektir” dedi.
Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan’ı ziyaret etti.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ile istişarelerde bulunduklarını anlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekilleri ve yereldeki aktörlerin Malatya tarımına sağladıkları katkı ve destekten dolayı teşekkür eden Özcan, “Özellikle kovid-19 pandemi sürecinde tarım sektörünün karşılaşabileceği bütün sorun ve problemleri anında çözme imkanı bulduk. Her fırsatta kendileriyle irtibat kurduğumda gerek Bilim Kurulu’na iletilmek gerekse de Valimizin başkanlığındaki kurul ile problemleri çözdük” dedi.
Özcan, özellikle kayısı ihracatının aksamaması açısından karşılaştıkları bütün sıkıntıların gününde çözüldüğünü ifade ederek, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımızın özellikle üretimini aksamaması yönünde vermiş olduğu önemli talimatların yerelde de uygulamaya geçilmesi kayısı ihracatının devam etmesinde çok etkili oldu. Kovid-19’a rağmen kayısı ihracatımızda ilk dört ayda kesinlikle bir sorun veya sıkıntıyla karşılaşmamamızın devamında da geçen yıla paralel bir ihracat gerçekleştirmiş olduk. Bu çok önemliydi. ‘Acaba pandemi süreci ihracatımıza zarar verir mi?’ diye hepimiz bir endişe içerisindeydik ama çok şükür bu konuda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık.”
Hükümetin tarım ve hayvancılığa ciddi destekler verdiğine dikkat çeken Özcan, Malatya Ticaret Borsası olarak bütün tarım ürünlerinin Malatya’daki muhatabı olarak yetkililere teşekkür etti.
Özcan, sorunların yanı sıra sorumluluklarının da olduğunu belirterek, “Bunları milletvekillerimizle her fırsatta konuşup istişare ediyoruz. Çözülecek sorunlar çözülüyor. Bu yıl, kayısının yılı olacak. Bütün üreticimizin mutlu olabileceği fiyatlara ürünün çıkması için her türlü aktörü devreye koyacağız. İnşallah bir taraftan kuru kayısıda lisanslı depoculuğu hayata geçirmenin sevinci içerisindeyiz. Bu çok önemli bire yatırım. Malatya’nın aslında hayal ettiği bir yatırımdı. Bununla birlikte de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) özellikle kuru kayısıda; üzüm ve incirde uyguladığı politikaları burada da uygulamasını bekliyoruz. Bu konuda önümüzdeki günlerde bakanımız bize müjdeli bir haber verir diye umut ediyoruz” diye konuştu.
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, yeni normaller çerçevesinde Malatya Ticaret Borsası’nda bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.
Milletvekili Çalık, kovid-19 süreci sonrası herkesin yeni normal sürece alışması gerektiğini ifade ederek, “Yeni normallerimiz çerçevesinde toplantılarımızı yaparken de sosyal mesafeye uyarak, hijyene dikkat ederek ve maskelerimizi takarak alan ziyaretlerimizi yapacağız” dedi.
Malatya Ticaret Borsası’nda önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Çalık, “Pandemi sürecinde Tarım ve Orman Bakanlığımızın çiftçilerimize vermiş olduğu çok önemli destekler var. 24 Ocak’ta yaşanan ve Elazığ ile Malatya’yı etkileyen deprem sonrasında yapmış olduğumuz çok önemli katkı ve sağlanan destekler var. Hayvanları telef olanlara direkt olarak hayvan desteği verildi. Malatya bir tarım ve ziraat şehri olmasının yanı sıra aynı zamanda hayvancılık şehri. Malatya bu noktada hayvancılıkla ilgili çok önemli destekler aldı, bundan sonrada almaya devam edecek” dedi.
Milletvekili Çalık, 24 Ocak’ta yaşanan 6,8 şiddetindeki deprem sonrası hem Tarım ve Orman Bakanlığı hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını anımsatarak, “Malatya’da ev ve ahırları yıkılan vatandaşlarımıza prototip evler yapacağız. Tarımköy Projesi çerçevesinde cumhurbaşkanımızın talimatıyla evlerini kazandıracağız. Bir kısmının yapımına başlandı, diğerleri de arsalarını gösterdiklerinde yapımına başlanacak” ifadelerini kullandı.
Tarımsal desteklemelerin 2020 yılında bir önceki yıla (2019) göre yüzde 36,7 oranında arttığını kaydeden Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım ve Orman Bakanlığımızın 2020 bütçesinin yaklaşık yüzde 54,4’ü desteklemelere ayrılmış vaziyette. Yine 2002 yılına baktığımızda AK Parti öncesi tarım destekleri yaklaşık 37 milyar iken şimdi 2020 yılında 275 milyar. 275 milyar tarıma destek vermiş vaziyetteyiz. Mazota, kimyevi gübreye, topraklara, organik tarıma, geleneksel ürünlerimize alan bazlı destekler verdik. Hayvancılık destekleri verdik, telafi edici ödemeler kapsamında destekler var. Kırsal kalkınma desteklerinde bulunduk. Tarımsal ve TARSİM devlet prim desteklerimizin Malatya’mız içinde uygulandığını sizlerle paylaşmak isterim. Özellikle 2019 yılındaki tarımsal desteklerimiz; alan bazlı desteklerimiz 46 milyon, fark ödemelerimiz 622 bin, hayvancılık desteklerimiz 33 milyon 200 bin TL. Kırsal kalkınma desteğimiz 4 milyon 748 bin lira. Tarımsal amaçlı diğer desteklerimiz 4 milyon. Tarımsal desteklerimizin toplamı 89 milyon 336 bin lira. Malatya’da tarıma sadece vermiş olduğumuz destek 90 milyon TL. Ayrıca, TARSİM aracılığıyla vermiş olduğumuz 80 milyonluk destek var. Toplamda Malatya’ya 2019 yılı içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığımızdan 170 milyonluk desteğini aldı. Şuanda da 2020 yılı itibariyle de TARSİM hariç 86 milyonluk desteği Malatya’mız için Tarım ve Orman Bakanlığımızdan almış vaziyetteyiz.”
Gündemin en önemli maddesinin kayısının 2020 yılı tahmini rekoltesi olduğunu dile getiren Çalık, “Malatya’mızda kayısının tahmini rekoltesini açıklayacak bir tespit komisyonu oluşturuldu. Bu tespit komisyonunda bütün disiplinler görev alıyor. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret Borsası, Kayısı Araştırma Enstitüsü, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Malatya Ziraat Odası temsilcileri ve Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün bünyesinde kayısı rekoltesi tespit komisyonu oluşturulmuş vaziyette. Hem akademisyenlerimiz hem sivil toplum örgütlerimiz hem devletimiz masa başında değil sahada tespitler yaparak Malatya’nın rekoltesini belirlemiş ve bunları da kamuoyu ile paylaştılar. Tahmini rekolteleri speküle edecek rakamlarla Malatya gündemine getirmemek lazım. Bu tespit komisyonunun oluşturulmasının amacı; bu spekülasyonların önüne geçmektir. Dolayısıyla tek bir rakam bu tespit komisyonu tarafından belirlenen rakam olarak piyasaya söylenecektir. Valiliğimiz tarafından yapılan tespit komisyonunun açıklamaları da bellidir. Bu vesileyle inşallah tahmini kayısı rekoltesi de geçmiş dönemlerde çok az farklılıklarla gerçekleşen rekolteyle örtüşen orandadır. Bu senede inşallah kayısı üreticilerimizin yüzünü güldürecek bir dönem yaşarız. 2020 için Türkiye geneli için 104 bin, Malatya için ise 85 bin ton rekolte açıklandı. Türkiye genelindeki 104 bin ton kayısının yaklaşık yüzde 85-90’ını Malatya’nın ürettiğini vurgulamak istiyorum. Bununla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanımızla, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu dönem kayısımızı Malatya’dan almasıyla ilgili gerekli çalışmalarımızı yaptık. Lisanslı depoculuk ile ilgili çalışmalarımızın bitme aşamasına geldiğini paylaştık. İnşallah kayısı ile ilgili 4 numara kayısının 16 ila 20 lira arasında satışa sunulduğunu, üreticimizin yüzünü güldüren bir rakamın piyasalarda var olduğunu sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyuyorum. İnşallah Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alımıyla ilgili olarak da hem bakanımız hem de Cumhurbaşkanımızla görüşmelerimizi yapacağız” diye konuştu.
BENZER HABERLER
-
Malatya’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı
-
Ne kadar iftihar etsek az
-
ÇOCUKLARIMIZ NE KADAR NEŞELİ VE MUTLU OLURSA BİZ DE O KADAR MUTLUYUZ”
-
Cumhuriyet Kupası Futbol Turnuvası Heyecanlı ve Çekişmeli Maçlarla Sona Erdi
-
Yenilenebilir Enerjide Yeni Yarışma Dönemi
-
81 İlde okullara “Kızılay Kolu” geliyor!
YORUM BIRAK
YORUMLAR
Hiç yorum yapılmamış.