Doğru Tercihe Doğru
Yakın bir zamanda ÖSYM sınav sonuçları açıklanacak, zorlu bir tercih dönemi başlayacak. Bilinçli bir şekilde hazırlanmış bazı adaylar planla hazırlandıkları için bu tercih dönemi onlar için daha kolay geçecek fakat diğer adaylar için hayati öneme sahip bu süreçte neler yaşanacak?
İlk olarak adaylar doğru tercih yapmak adına çeşitli sorulara cevap arayacak. Bu soruların başlıcaları;
– Hangi bölümü seçmeliyim?
– Kime danışmalıyım?
– İstediğim bölüm mü, yoksa benden istenen bölüm mü seçmeliyim?
– Geleceğin meslekleri hangileri olacaktır?
– Yurt dışı ya da yurt içi yaşamı planlayarak mı tercih yapmalıyım?
– Ailemden ayrı mı, ailemin yanında yaşayarak mı üniversite okumalıyım?
Bu listeyi daha da uzatabiliriz. Öncelikle gençlerimize geçmiş olsun; önlerinde gerçekten dayanılması zor bir süreç var. Aile baskısı, mahalle baskısı, seçim yapma baskısı gibi sorunlardan oluşan zor bir süreç.
Bu süreçte göz önünde bulundurulması gereken bazı tavsiyelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. İlk olarak, “Sevdiği işi yapan yorulmaz mış.” Bu cümleyi mutlaka göz önünde bulundurun. Yorulmadan çalışan kişi mutlaka başarılı olacaktır. Fakat sevmediğiniz işi seçtiğinizde başlangıçta dayanabilirsiniz, ama zorluklar yaşamaya başladığınızda bıkmaya başlar, artık işe gitmek istemezsiniz. Ayaklarınız geriye gider.
İkinci olarak; para kazanmak, iş sahibi olmak için üniversite okunmaz. Üniversite, akademik bilgiyi artırmak, alanında uzman olmak, yaptığı işi daha bilinçli yapmak için okunur. Para kazanmak için okunsa genellikle zengin insanların üniversite mezunu olması gerekirdi. İş bulmak için okunsa “üniversite mezunu işsiz” diye bir tabir olmazdı. Entelektüel olmak için üniversite okunur.
Üçüncü olarak; Sizden beklenen alanı değil, sizin istediğiniz alanı seçin. Bu durumda da, “İnsan bilmediğini isteyemez” sözünü hatırlayın. Bu nedenle detaylı bir araştırma yapın.
Meslek ile ilgili bilgiyi uzmanına (ehline) danışın, hayallerini sizde yaşamak isteyen kişilere sakın danışmayın. “Benim bir bildiğim var, şöyle yaptı, böyle yaptı” diyenlere itibar etmeyin ayrıca “su-i misal emsal olmaz” sözünü her daim hatırlayın. “Bir çiçekle bahar olmaz” sözünü de hemen ardından aklınıza getirin.
Tercih etmek istediğiniz üniversitedeki bölümü arayarak ya da ilinizdeki üniversitede varsa seçmek istediğiniz bölümü ziyaret ederek bölüm hakkında bilgi alabilirsiniz. Yurt dışı deneyim yaşamanızı mutlaka öneririm, ama zaman planlamasını uygun zamanda yapmanın daha faydalı olacağını unutmayın. Yurt dışı lisans programları, uluslararası ortak lisans programları, Erasmus programları veya lisans üstü eğitimi için yurt dışını düşünebilirsiniz.
Tıp dünyada her zaman her ülkede üst düzey meslekler arasında kabul edilmektedir. Temel bilimler bu alanda çalışmak isteyen tutkulu kişiler için tercih edilebilecek alanlardır. Mühendislik alanlarını iki gruba ayırabiliriz: Temel mühendislik alanları (Elektrik-Elektronik, Makine, İnşaat vb.) her zaman tercih edilebilir. Zaman zaman revaçta olmasalar da her daim geçerliliğini koruyacaklardır. Türev mühendislikler (Biyomedikal, Mekatronik, Yapay Zeka vb.) ise bu alanları seven, eğitim için sadece üniversitedeki eğitimle yetinmeyen, araştıran, güncel konulara ve teknolojilere meraklı olanlar için seçilebilecek alanlardır. Hukuk çok iyi konuşanlar için değil, çok ince düşünen ayrıntıları görebilenler için bir meslek olabilir. İktisat-İşletme gibi alanlar söylenecek çok söz var ondan dolayı iyi analiz edilerek tercik edilecek bölümlerdir. Eğitim fakülteleri idealist olmayan kimselere kesinlikle önerilmeyecek bir fakültelerdir. Özel yetenek alanları için söylenecek söz ise, kişi kendinden bilir işi ‘diyebiliriz.
Ayrıca, tercih ettiğiniz üniversitenin sizin için önemli bir faktör olacağını unutmayın. Çünkü gelecekteki networkunuzu oluşturmada eğitim aldığınız üniversite temel oluşturacaktır. “Etrafınızdaki beş kişinin ortalaması sizsiniz” sözü kariyer planlamasında göz önünde bulundurmanız gereken diğer bir faktördür.
Gelecek yirmi yıl içinde mesleklerin bir kısmı ya yok olacak ya da evrilecektir. Bu nedenle başarılı olacak kişilerin temel özelliği girişimci, eleştirel düşünebilen, fırsatları değerlendirme kapasitesine sahip, ideali olan kişiler olacaktır. Geleceğin toplumunu bir trene benzetecek olursak, bu trende lokomotifler ve vagonlar olacaktır. Lokomotif, hareket için gerekli enerjiyi kendisi üretecek, vagonlar ise bir lokomotifin hareketini bekleyecektir.
-
MESOB Başkanı Şevket Keskin’den Doğanşehir ziyareti
-
MALATYA KENT KONSEYİ “DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK” YENİ DÖNEM EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR
-
Elif Sevinç Mertöz Ortaokulu Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi
-
Malatya’nın Tarihi Değerleri Seramikle Hayat Buluyor
-
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ KASIM AYI II. BİRLEŞİMİ YAPILDI
-
“Malatya’nın geleceği için ticaretin normale dönmesi çok önemli”