MENÜ
10° Parçalı bulutlu

Vicdan ve Merhamet 6 Şubat’ta Enkazın Altında Kaldı

Gündem - 28/08/2024 16:00 A A



Bu başlıkla niye yazı yazmak istedim? Öncelikle oradan başlayayım. 6 şubat depremlerinden sonra başlayan bir fiyat artışı var . Astronomik bir şekilde olan artış hala devam ediyor ve nerede duracağı da kestirilemiyor.
Evet işletme giderlerinde girdiler de ciddi anlamda maliyet farkları var, işçi maliyetlerinde artışlar var ama,
Özel sektörde özellikle usta servis maliyetleri çarşıda veyahut da konteyner çarşılarda herhangi bir şey soruyorsunuz astronomik bir fiyat söylüyor öbürü daha başka bir fiyat söylüyor. O yüzden herkes biraz daha kurumsallığını oluşturmuş firmalara yöneliyorlar.

Sonra da esnaf diyor ki vatandaş bizden alışveriş yapmıyor diyor. Geçtiğimiz 2 ay içerisinde belki birkaç sefer mücbir sebeple alakalı yazı yazdım.
Malatya’nın faydasına olan her şeyin yanındayız. Bunun dışında esnafın elini vicdanına koyması gerekiyor. Çünkü kendi sektöründen kapısını kilitleyip çıktıktan sonra kendisi de bir vatandaş diğer bir sektöre göre de kendisi müşteri. Bugün bir hırdavat piyasasından örnek veriyorum bir ürüne çok pahalı diyen başka bir sektördeki esnaf kendisini sattığı ürünü de astronomik bir şekilde fiyatlandırabiliyor.

Veyahut da vermiş olduğu işçiliği de çok astronomik bir şekilde fiyatlandırabiliyor. Geçtiğimiz günlerde elektronik bir malzeme ile ilgili servis hizmeti almak istedim. Kimseyi küçümsemiyoruz herkesin ustalığı var tecrübesi var sanatı var zanaatı var, ama 250 liraya yapılacak işler 1000 lira 1500 lira fiyatlar söyleyenler oldu bu tip fiyat artışlarının engelleyecek bir çözüm ortaklığının da olması lazım.
Devlet sadece marketleri denetleyerek değil çarşıdaki esnafı da denetlemesi gerekir diye düşünüyorum. Şu anda kışa giriyoruz, önümüzdeki dönemde ciddi giderlerin tavan yaptığı bir dönem.
Hem okul malzemesi hem kış hazırlıkları hem kış olduğu için artacak yakıt maliyetleri ve bu alandaki fiyat artışlarında denetlenebilir olması gerekir.
Okul açıldığı için ulaşım maliyetlerinin öğrenciler için ayarlanması gerekir diye düşünüyorum. Tarım ürünlerinden dünyanın kayısı başkenti diyoruz.
Malatya’nın kayısı şu anda fiyatı yerlerde.  Niye yerlerde? Girdiler çok yüksek geçtiğimiz yıl 200 liraya sattığımız kayısının kilosuna şimdi 90’lara 80 lira 100 lira fiyat veriyor 110 lira fiyat veriyor. Çiftçi ne yapacak çiftçinin maliyetini kurtarmıyor.
Ben de bir çiftçiyim. Tarladan, bahçeden kaldırdığımız ürün yıl boyu bakım için harcadığımız masrafımızı çıkartmıyor.
Bir taraftan bunu yaşarken, diğer taraftan da giderlerimiz kat kat çıkması aşırı derecede can yakıyor. Hep esnafın yanındayız ama esnafın da milletin yanında olması gerektiğini hatırlatmak istedim.

Gündem - 16:00 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.