Parçalı bulutlu

Özne Ukrayna Ama Mesele Başka

Gündem - 23/02/2022 19:31 A A

Kavganın asıl nedeni ne? Rusya neden Ukrayna’nın topraklarını işgal etmeye çalışıyor? NATO savaşa müdahil olur mu? Bu mesele Türkiye’yi ne kadar etkiler? Bütün dünyanın cevabını öğrenmeye çalıştığı sorular bunlar.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhanks bölgelerinin bağımsızlığını tanıma kararı, çıkabilecek muhtemel bir savaşın ayak sesleri olarak değerlendiriliyor. Her iki bölgede yoğun bir Rus nüfusu bulunuyor. Rusya bunu kullanarak bölgede bir oldubitti gerçekleştirmeye çalışıyor. Böyle bir hareket Rusya için yeni değil. Aynı şekilde 2014 yılında Kırım üzerinde hak iddia etmiş ve yarımadayı illegal  bir şekilde elde etmişti. Şimdi Kırım’a hiç de uzak olmayan bir noktada aynı şeyi yapmaya çalışıyor. Rusya bu son hamlesi ile bölge için stratejik öneme sahip olan Azak Denizi’ni bir iç göl haline getirecek.

Rusya’nın dünya üzerindeki konumunu güçlendirmeye yönelik hedefleri batıyı korkutuyor. Ancak ABD farklı bir senaryo için ortam hazırlamaya çalışıyor. Rusya’yı batıda kuşatmaya çalışan Amerika, Türkiye ile mevcut problemleri nedeni ile kendine yeni müttefikler aramaya başlamıştı. Yunanistan’da açtığı yeni üsler fiziki uzaklık nedeni ile yeterli görülmeyince Ukrayna’ya sarıldı. ABD’nin hedefinde Ukrayna’yı NATO’ya almak var. ABD ve NATO’nun bu meselede Rusya ile savaşma ihtimali zayıf. Böyle bir savaş 3’üncü Dünya Savaşı anlamına gelecek. Ama bu hadiseden sonra Rusya ve ABD’nin etki alanı değişecek. ABD Ukrayna dostluğu ile artık Rusya’nın burnunun dibinde olacak. Büyük ihtimalle sürecin sonunda Ukrayna NATO’ya üye olacak. Rusya ise eski İmparatorluk topraklarından bir kısmını daha elde etmenin mutluluğunu yaşayacak. Rusya’nın bir diğer kazancı ise savaş çığırtkanlığı ile artan enerji fiyatları. Bu sayede gelirleri artacak olan Rusya, ABD’nin uygulayacağı ambargoları buradan karşılamayı hedefliyor.  ABD’nin de Rusya’nın da kendilerine göre hesapları var. Olan mazlumlara olacak. Halk tabiri ile ‘atlar tepişecek, ezilen çimenler olacak’.

Meselenin Türkiye etkisi ise bizi ilgilendiriyor. Türkiye başından buyana dengeli bir politika izliyor. Her iki komşu devlet ile de sorun yaşamak istemiyor. Ancak, sorunun çatışmalara veya savaşa dönüşecek olması bizi olumsuz yönde etkileyecek. Bu yıl patlama beklediğimiz turizm gelirlerinde tahmin ettiğimiz rakamlara ulaşamayabiliriz.

Gündem - 19:31 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.