Çalık, “Malatya, siyasette de sivil toplum örgütlerinde de güçlü kadınlardan oluşuyor”
Son dakika: Malatyalı hanımlar, Malatya’da üretime geçer, kooperatifleşmede de Türkiye’de rekora imza atar”
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Malatya, siyasette de sivil toplum örgütlerinde de güçlü kadınlardan oluşuyor. Güçlü kadınlarımızın çalışmalarıyla biz bu işi Malatya’da başarırız. Biz, inanıyorum ki dört dörtlük hanım eller yani Malatyalı hanımlar, Malatya’da üretime geçer, kooperatifleşmede de Türkiye’de rekora imza atar. Sadece bir kadın kooperatifine 150 bin liraya kadar destek, karşılıksız hibe Ticaret Bakanlığı tarafından verilecek. Bunun açıklamasını da ilk Malatya’dan yapıyoruz. Siz çalışırsanız, projenizin yüzde 75’ini Ticaret Bakanlığı karşılayacak” dedi.
Ticaret Bakanlığı’nın, kooperatiflerin gelişmesi ve kooperatifçiliğin yaygınlaşması amacıyla başlattığı ‘Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi’ kapsamında Malatya’da bir panel düzenlendi. Panel kapsamında Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında oluşturulan Kooperatifçilik Otobüsü de Malatya’ya getirildi.
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın organize ettiği, Ticaret Bakanlığınca tarafından Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen panele; Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ile Bülent Tüfenkci, AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca, Malatya Valisi Aydın Baruş’un eşi Nagehan Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın eşi Hafize Gürkan, Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, TKDK Genel Müdürü Dr. Muhammed Adak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Ahsen Arıöz Bozkuş, MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, ESOB Başkanı Şevket Keskin ile çok sayıda girişimci kadın katıldı.
Panel öncesi açılış konuşmasını yapan Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a kadın kooperatifleri ile ilgili süreçte kendilerini yalnız bırakmadığı için teşekkür ederek, “Keşke gittiğimiz her ilde bütün siyasilerimiz bu kadar özen gösterse de kooperatifçilik daha ileriye gitse diye bakıyoruz. Bizim bu beşinci ilimiz. Birçok ilde bu programları yaptık ama Malatya’da gördüğümüz heyecanı diğer illerde göremedik. İnşallah bu diğer illerimize örnek olur ve hep böyle devam eder. Ekonomimizin vazgeçilmez argümanlarından biri de kooperatiflerimiz. Onun için bunun bir örnek olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise “Kadın ve erkeğin birlikte bütünlük içerisinde iş hayatına katkı sağladığı anda ülkeler daha çok gelişmeye, ticari ve işletme hayatında, özellikle iş dünyasında daha aktif bir rol olmaya, üretmeye daha meyilli olduğunu görüyoruz. Gelişen ülkelerin birçoğunda kadınların aktif bir şekilde işin içerisinde olduğunu da gözlemliyoruz. Ülkemizde aslında kooperatif kültürüyle başlayan, bugün Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerimizin kurmuş olduğu kooperatifler umut ediyorum ki Malatya’da özellikle kadınların daha aktif bir yol alabileceği bir ortamı oluşturacaktır” diye konuştu.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın eşi Hafize Gürkan da eşinin belediye başkanı seçildiğinde kendisinin de büyük bir sorumluluk aldığının farkında olduğunu belirterek, başta bir anne ve kadın olarak; toplumla özdeşleşmiş, toplumun sorunlarını kendi sorunları olarak gören bir birey olarak toplumun dezavantajlı gruplarından olan kadınlara dokunmak istediğini ifade etti.
Gürkan, Malatya Valisi Aydın Baruş’un eşi Nagehan Baruş ile istişarede bulunarak Malatya’da ‘Kadın Üretim Kooperatifi’ kurma ve geliştirme fikri konusunda mutabık kaldıklarını kaydederek, “O dönemde ilimizde sadece iki kooperatif vardı. Bu sayı hem çok az hem de kooperatiflere ilişkin farkındalık maalesef yetersizdi. Bu nedenle tüm kırsal ve merkez ilçelerde kooperatif kurulmalı, sonrasında ise kooperatifler birliği hayata geçirilmeliydi. Çalıştayda çizdiğimiz yol haritası ve önceki tecrübelerimizle beraber bu yolda hızla mesafe almaya başladık. Hedefimiz her ilçede en az bir kooperatif kurulmasını sağlayarak, yerelde kooperatif kültürünü, ortak ve kolektif hareket etme bilincini topluma kazandırarak, kırsalda kalkınmaya destek sunmaktadır. İl genelinde iki olan kooperatif sayısı hali hazırda 6’ya ulaşmış bulunmaktadır. Kurucu üyelerinin çoğunluğunun kadın olduğu, kadın gücüyle yerelde ve kırsalda sürdürülebilir kalkınmayı amaçlayan ‘Malatya Üretici ve Girişimci Kadınlar Kooperatifi’nin kurulmasına öncülük ettik. Kooperatifimizin ana yönetimini şehrimizin üretim kültürünü ve ürün mozaiğini daha iyi yansıtabilmek adına her ilçemizden bir üretici kadın üye alarak kurduk. Şu anda ‘MALDİ-ANA’ markasıyla kooperatifimizin ürünleri 104 kaleme ulaşmış bulunmaktadır” diye konuştu.
Malatya Valisi Aydın Baruş’un eşi Nagehan Baruş ise kooperatifleşmenin kadınlara çok önemli kapılar açacağına dikkat çekti.
Baruş, yeni nesillerin yetiştirilmesinde vazgeçilmez bir paya sahip olan kadınların, bu anlamda bir ülkenin geleceğini inşa eden mimarlar olduklarını ifade etti.
Kadınların ekonomik ve sosyal hayatın değişik alanlarında kendilerine sunulan imkanları değerlendirerek, aile ve ülke ekonomisine çok önemli katkıda bulunduklarını kaydeden Baruş, şunları söyledi: “Son yıllarda özellikle tarım ve ticaret alanında sağlanan iş kurma imkanlarından istifade eden kadınlarımızın, başarılı birer iş kadını olarak kendilerini ispatladığını görmek bizlere gurur vermektedir. Girişimcilik konusunda gerekli eğitimi alan, devletimiz tarafından sağlanan kredi ve hibe olanaklarını kullanan kadınlarımızın bu sebatkarlığı sayesinde başarılı ekonomik işletmeler kurduğunu ve bu işletmeleri büyüterek devam ettirdiğini görüyoruz. Ancak sadece kadın olarak değil, insan olarak da bazen tek başına başaramayabileceğimiz ve üstesinden gelemeyeceğimiz zorluklar içeren işler olduğunu da unutmamamız gerektiğini belirtmek istiyorum. Böyle durumlarda; , Bir elin nesi var, iki elin sesi var’ atasözünü hatırlatıyoruz. Bazı ekonomik girişimleri başarıya taşımak için elbirliği yapmamız vazgeçilmez hale geliyor. Ülkemizin dört bir tarafında yeteneklerini birleştirerek üreten, ürettiklerini de iktisadi olarak değerlendirebilen kadınlarımızın kurduğu kooperatifler başarı hikayeleri yazıyorlar. Kadınların birbirlerine güven ve inanma konusundaki erkeklerden daha olumlu olan tavırlarının bu kooperatiflerin hayatiyetini devam ettirmede çok önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum. Saygıdeğer kadınlarımız; sizlerin yetenek ve becerilerinizi birleştirerek ortak bir güç haline geleceğiniz kooperatifleşme yarın sizlere çok önemli kapılar açacaktır. El emeğiyle göz nuruyla, sabırla ürettiğiniz, ortaya çıkardığınız ürünlerin değerini bulması, diğer insanlar tarafından talep edilmesi için bu gücü kullanmamız gerekiyor.”
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, açılışta yaptığı konuşmada, kadınların fıtratlarının farklı ama fırsatlarının aynı olması gerektiğini dile getirdi.
Milletvekili Çalık, fırsatları eşitlemek için herkesin mücadele etmesi gerektiğini belirterek, “Bu vesileyle 2002’den itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadınlarımızın artık işte, eğitimde ve kadın arasındaki farklılıkları ortadan kaldırarak, kadınlar arasındaki fırsat eşitliğini sağlamasından, ekonomide ve siyasette kadının görünür hale gelmesinde gösterdiği çabadan dolayı teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Türkiye’de 50 bin kooperatifin olduğunu kaydeden Çalık, “Yarısı Tarım Kredi yarısı da Ticaret Bakanlığı’nın kooperatiflerinden oluşuyor. Bu 50 bin kooperatifin sadece 300 tanesi kadın kooperatifi. Türkiye’deki kooperatifçiliğe baktığımızda Osmanlı İmparatorluğundan itibaren kooperatifçilik başlıyor ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük çabalarıyla Türkiye’deki kooperatifçilik çok önemli adımlarla ilerliyor. Sene 2012, o günden itibaren de biz, kadınlarımızın kooperatifleşmesi için her daim ve her yerde bu çalışmalar için destekler istedik. Bütün bakanlarımızdan, genel müdürlerimizden bu çalışmaların desteklenmesini arzu ettik. Şimdi kat ettiğimiz yolda herkese gönül dolusu teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Çalık, Malatya’nın güçlü kadınlardan oluştuğunu belirterek, şunları söyledi: “Malatya, siyasette de sivil toplum örgütlerinde de güçlü kadınlardan oluşuyor. Hem Doğu Anadolu’da hem de Türkiye’de kooperatifleşme açısından çok önemli bir gün. 2000’li yıllarda sadece 10 tane kadın sivil toplum örgütü varken, bugün 50’ye yakın Malatya’da kadın sivil toplum örgütü faaliyet gösteriyor. Güçlü kadınlarımızın çalışmalarıyla biz bu işi Malatya’da başarırız. Biz, inanıyorum ki dört dörtlük hanım eller yani Malatyalı hanımlar, Malatya’da üretime geçer, kooperatifleşmede de Türkiye’de rekora imza atar. Sadece bir kadın kooperatifine 150 bin liraya kadar destek, karşılıksız hibe Ticaret Bakanlığı tarafından verilecek. Bunun açıklamasını da ilk Malatya’dan yapıyoruz. Siz çalışırsanız, projenizin yüzde 75’ini Ticaret Bakanlığı karşılayacak. Dolayısıyla benim hepinizden istirhamım; bir eline nesin var, iki elin sesi var, üç el daha çok alkış, beş el daha çok güç. Biz birlikte güçlüyüz. Kadınlarımız kooperatiflerini kurduğu andan itibaren de nerede, ne zaman, nasıl isterseniz her bir kooperatifin gönüllü üyesi olarak ben, sizlerin yanında olacağım. TKDK’dan Tarım ve Orman Bakanımızın katkılarıyla Malatya çok ciddi destekler aldı. Yaklaşık 300 milyona yakın Malatya, TKDK’dan destek aldı. Ben, kadın kooperatiflerimizin de özel destek almasını istiyorum. Bugün TKDK, Türkiye’ye nasıl destek veriyorsa, Malatya’ya nasıl destek veriyorsa, yaklaşık 1,5 milyarlık IPARD projeleri kapsamında Malatya bundan payını almalı. Malatya bundan payını alırken, kadın kooperatiflerimizde bundan payını almalı. Biz, sosyo-ekonomik gelişmişliğimizi, sürdürülebilir kalkınmamızı, sosyal, ekonomik ve demokratik gelişmemizi kooperatiflerimizi güçlendirerek yapabiliriz.”
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci de kooperatiflerin dünya genelinde ekonomik, sosyal, kültürel kalkınmanın önemli araçlarından biri olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kooperatifçilik anlayışı esasında baktığımızda bizim medeniyetimizin yardımlaşma ve kalkınma anlayışının temel felsefesini de ifade etmektedir. Bire bir örtüşmektedir. Bizim yardımlaşma ve dayanışma anlayışımızın temeli başkalarına faydalı olmak üzeredir. Biz sadece kendi çıkarlarını gözeten bir toplum hiçbir zaman olmadık. Biz yaşadığımız coğrafyada herkesin mutluluğuyla mutlu olan ve herkese yardım elini uzatan bir medeniyetin çocukları, mensuplarıyız. Başka Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere gerçekten bu dönemde de biz bunu yansıtmaya çalışıyoruz. Eğer bu anlayış bizde olmasaydı, Suriyeli kardeşlerimize bağrımızı bu kadar açamazdık. Salgın süreci içerisinde herkes birbirinden tıbbi malzemelerini kaçırırken, biz kendi imkanlarımızı neredeyse bütün dünyayla bölüştük. Biz böyle bir medeniyetin mensuplarıyız dolayısıyla temelinde yardımlaşma olan kooperatifçilik anlayışını da bizim sahip çıkmamız lazım. Hedefimiz; Türkiye kooperatifçiliğini yaygınlaştırarak güvenini, verimini, etkin ve sürdürülebilir ekonomik girişimlerine ulaştırmayı amaçlamaktayız” dedi.
Malatya Valisi Aydın Baruş da konuşmasında şunları söyledi: “Gerçekten kadınlar güçlerini bir araya getirdiği zaman başaramayacakları bir girişim olamaz. Bundan eminiz. Bugün çok sevinçliyim ki Malatya kadınları bu konuda gerekli duyarlılığa sahipler ve gelecekte çok büyük başarılara imza atacaklar. 6 tane kadın kooperatifinin olması da bunu gösteriyor. Kadınlarımızın ortaya koyduğu her çabada biz, yanlarında destek olacağız. Özellikle kadın kooperatiflerinin kurulması noktasında ilin valisi olarak kadınlarımızın bana gelmelerini, bana ulaşamazlarsa kaymakamlarımıza ulaşmalarını istiyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin ilk bölümünde “Türkiye’de Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri’ konusu ele alındı.
Panelde, Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, TKDK Genel Müdürü Dr. Muhammed Adak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Ahsen Arıöz Bozkuş konuştu.
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, panelin önemine değinerek, kooperatifçilik otobüslerinin bir hafta boyunca Malatya’da olacağını kaydetti. Milletvekili Çalık, “Malatya ayağının güçlenmesi ve devamı için diğer bakanlarımızla da görüşmelerimiz yaptık” dedi.
Panele video konferans yöntemiyle katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kooperatif otobüsünün bu hafta Malatya’da olacağını ve kooperatifçiliğin anlatılacağını ifade etti.
Bakan Pekcan, Malatya’nın yerel ürünleriyle ilgili kooperatifler nasıl etkin bir şekilde kurulabilir, yönetilebilir konusunda ekiplerin Malatya’da olduğunu ve ilçelerdeki kadın girişimciler ve kooperatiflerle bir araya geleceklerini kaydetti.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kadınların bilişim alanında da faaliyet gösterip, kooperatifleşmesini önemsediklerini ifade ederek, “Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde kooperatifçiliğin üretimde ve ihracatta ne kadar öncü rol üstlendiğini de aslında hep beraber görüyoruz. Bizimde hedeflerimiz arasında kooperatiflerimizin, üretim ve ihracatta özellikle de kadın kooperatiflerimizin üretimde ve ihracatta daha fazla yer almadır. Bununla ilgili de çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Bir kişinin, bir girişimcinin ya da bir küçük işletmenin cesaret edemeyeceği veya altından kalkamayacağı ölçekte bir üretimin, bir araya gelince el birliğiyle yapınca kolaylıkla altından kalkabildiğini ve üretime ve ihracata katkı sağlandığını görüyoruz” diye konuştu.
Bakan Pekcan, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a da kooperatifçiliğe verdiği önem ve destekten dolayı da teşekkür etti.
Türkiye’nin her köşesinin kültürel zenginliklerin yanı sıra çok verimli topraklara sahip olduğunu dile getiren Bakan Pekcan, “Malatya’nın ürünleri zaten dünya çapında. Bunu kadınların eliyle nasıl daha geliştirebiliriz, artırabiliriz; tarımsal ürünlerden el sanatlarına, ticaret ve sanayi alanındaki pek çok konusunda yerel potansiyellerimiz ve yerel dinamiklerimiz oldukça güçlü. Oldukça yaratıcı ve üretken. Kooperatiflerimiz ve birliklerimiz yerel dinamiklerin daha kolay hayata geçirmekte, çok daha etkin kullanabilmekteler. Biz de bakanlık olarak bütün ekibimizle, imkanlarımızla her zaman kooperatiflerimizin, girişimci ve kooperatifçi kadınlarımızın, esnafın her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Otobüsümüzde bulundukları illerde eğitimler verip, panel ve çalıştaylar düzenliyorlar. Bugünlerde çok önemli bir programımızı hayata geçirdik. Öznur hanım bizleri ziyaret etti. Kooperatiflerin Desteklenmesi Projesi’ne (KOOP-DES) çok büyük önem verdik. Kadın kooperatiflerimizi destekleme amacı güdüyoruz. Bir araya gelip üretim, istihdam, katma değer sağlayan projeleri de kooperatiflerimiz 81 ilde İl Ticaret Müdürlerimize başvurabilirler. Burada makine ve ekipman tedarikleriyle ilgili destek yüzde 50 ama Malatya için yüzde 75. Makine ve ekipman tedarikine maksimum 150 bin liraya kadar olmak üzere hibe desteği vereceğiz” açıklamasında bulundu.
Panelin ikinci bölümünde ise “Kayısı Üretimi ve Pazarlamasında Kooperatifleşme Çalışmaları” sunumu gerçekleştirildi.
-
MİLLETVEKİLİ ÖLMEZTOPRAK REZERV ALANLARI İNCELEDİ
-
“Mahalle Sizin, Söz Sizin” Programıyla Sorunlara Yerinde Çözüm
-
Battalgazi Kadın kolları başkanı Ebru İnanç güven tazeledi.
-
Vali Yavuz“Malatya’da huzur ve güvenliği sağlamak için çalışmalarımızı azim ve kararlılıkla sürdüreceğiz”
-
KOSGEB Ödemeleri Yenide Başladı
-
TÜİK ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı!