Açık

Muğla’da ihracat yükselişte

Türkiye - 03/03/2021 17:00 A A



Muğla’nın Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde ihracat yükselişe geçti. Fethiye’de son iki ayda ihracat 30 bin tona ulaşırken, her gün yurt dışına 700 ton sebze ve meyve ihraç edildiği belirtildi.

MUĞLA (İGFA) – Günlük Fethiye’den 700 tona tekabül eden ihracat ürünleri için Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, analiz kontrolleri ve diğer gümrük işlemlerini gece gündüz aralıksız sürdürüyor.

Son iki ayda Fethiye’den çoğunluğu domates olmak üzere yurt dışına sevkiyatın 30 bin tona ulaştığı kaydedildi. Son günlerde sebze çeşitlerinin ihracatında artma kaydedildiği öğrenilirken özellikle Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden Mısır, Yunanistan, İtalya, İspanya, İsrail’den talep olduğu belirtildi. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Yardımcısı Atabey Akgün, “Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde özellikle Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları, üretimin en yoğun olduğu aylardır. Ürünün de en dinamik yani lojistik yol ve raf ömrüne uygun olan ürünlerdir. O nedenle Türkiye’deki ihracatçıların büyük bir bölümü bizim bölgemizde bulunuyor. Kastettiğim bölge, Akdeniz’in batısı, Kınık, Kumluova, Karadere, Ova, Eşen bölgesi. Bu bölgede yeni ve canlı ürünler var. O nedenle Türkiye ihracatçılarının büyük bir bölümü sevkiyatını buradan gerçekleştiriyor” dedi.
LABORATUVARLAR YETERLİ
Türkiye Haller Federasyonu Başkan Yardımcısı Atabey Akgün, günlük toplam 30-35 tır civarında sevkiyat olduğunu kaydederek, “Bu da 700 tona tekabül ediyor. Bu önümüzdeki haftalarda artacak, günlük 80-85 tıra kadar çıkacaktır” dedi.  İhracat ürünlerinin 2,5-3 TL arası olduğunu kaydeden Akgün, “Topraksız ürünlerde 4 TL, iç piyasada 1,5 – 2,5 TL arası domatesler işlem görüyor. 1,5 TL diye tabir ettiğimiz ürünler 2. diye tabir ettiğimiz ürünler. Bunlar yaklaşık ürün maliyetine yakın bir rakam. Eğer müstahsil makbuzu bazlı, üretim bazlı bir destekleme modeline geçilebilinirse hem sektördeki zirai ve mali kayıptaki o kaçağı ortadan kaldırırız hem de üreticimizi kısmen nefes alacak, onu ayağa kaldıracak bir model geliştirmiş oluruz diye düşünüyorum. Çünkü Avrupa ülkelerinde uygulama böyle, Mısır, Yunanistan, İtalya, İspanya, İsrail’de uygulama böyle. İnşallah önümüzdeki yıllar için buna benzer uygulama için çalışmalar yapılıyor. İnşallah bu çalışmaların neticesinde üreticimizi ayağa kaldıracak bir model geliştiririz” diye konuştu. 
ÜRETİCİ ALEYHİNE İŞLEDİ
Bu arada Niğde’deki patates üreticilerinin ürünlerinin depolarda çürümeye terk edilmesini restoran ve kafelerin kapalı olmasına bağlayan Atabey Akgün, bölgenin örtü altı üretim yaptığı için Niğde’deki tabloyla karşı karşıya olmadığını ancak rakamların geçen yıllara nazaran daha düşük bazda seyrettiğini söyledi. Akgün, sevkiyat arttıkça üründe üretici lehine yukarıya doğru bir uygulama gelişeceğini kaydetti. 

 

Türkiye - 17:00 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.