-2° Kar yağışlı

Fidancılardan Üreticilere Uyarı, “Sertifikasız Fidan Almayın”

Ekonomi - 12/10/2022 11:08 A A



Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’dan, sonbahar mevsiminin girmesi ile kayısı fidanları toprakla buluşmaya başladı. Sertifikasız fidanlara karşı dikkatli olunması gerektiğinin vurgulayan fidancılar, “Merdiven altı fidan almayın” uyarısında bulundu.

Beydağı fidancılık sahibi Emrah Ede, Çiftçilerimize tavsiyemiz bilinçli tarım yapmaları, uyarısında bulunarak şunları dile getirdi: “Bu sene yine kayısı fidanlarının satışları artacak çünkü köylümüz yoğun bir şekilde kayısı ağacı dikimi yapacak. Bu yönde kaba aşı, hacıhalil, çatalca siparişlerimizi de aldık. Ayrıca Kadıoğlu diye bir kayısı fidanı çeşidimiz var bu sene onun da fidan sayılarını arttırdık. Yüksek bölgelerde Darende, Elbistan, kuyuncak gibi rakımı 1200’ün üzerinde olan bölgelerde genelde kaba aşı satışı yapıyoruz. Soğuk bölgeler için çatalca fidan çeşidimiz var. Dağlık bölgeler genelde susuz olduğu için kaba aşı daha çok satılıyor. Yavaş yavaş hacıhalil de bu bölgelerden talep almaya başladı.

Ayrıca bunların yanı sıra Kadıoğlu diye bir fidan çeşidimiz var ve bu fidanlar da soğuk havaları çok dayanıklı. Kadıoğlu da yeni yeni tercih edilen bir ürün ve bizde bu nedenle bu sene Kadıoğlu fidan sayımızı arttırdık. Ayrıca bu fidanın kayısılarında tartı kaybı çok olmuyor. Özellikle gün kurusunda ve islimlemede kayısıda erime yapmadığından zamanla çiftçilerimiz tarafından daha çok tercih edilen bir ürün olacağına inanıyorum. Şuan ören bölgesinde Kadıoğlu kayısının ürün alımı yapılıyor.

Şuan meyve çeşitleri dâhil olmak üzere 200.000 civarında fidanımız bulunmakta. 36 çeşit ürünümüz var. Bunların içerisinde akasya, çınar, akça ağacı, pavlonya gibi çam ve çalı grubu gibi orman bitkileri de bulunuyor. Bunun yanı sıra dağlık susuz bölgeler için alıç ve badem fidanlarımız var. Bu sene bu ürünlere oldukça yoğun ilgi var.

Şimdilerde yeni bir ürünün üretimine de geçmiş bulunuyoruz. Bu sene bodur kayısının ilk aşılamasını yaptık. Bunun dışında erik, şeftali, elma ve armut çeşitlerinin de bodur versiyonlarına da bu sene aşılama yaptık. Önümüzdeki sonbahara satışa hazır hale gelecektir.  Tüm hazırlıklarımızı yaptık meribolum, ciev, karmen gibi bodur anaçlarımızın üzerine kayısı ve meyve aşılamalarını bitirmiş bulunmaktayız. Bunların hepsi laboratuvarda üretilen,  soğuğa ve hastalıklara dayanıklı, ürün verimi yüksek düzeyde anaçlarımızdır.  İnşallah bu yıl aşılamadan sonra bahara doğru bir dönüm araziye 80 adet fidan dikimi yapılarak daha fazla ürün ve verim alınacaktır. Malatya’da bodur fidan üretimi yapan ilk firmayız.  Bu sayede çiftçimizin 10 dönüm araziye 80 kayısı diyebiliyorken artık 800 kök kayısı dikebilmelerine imkân sağlamış olacağız. Üretimde önemli olan verim alabilmektir. Arazilerimiz artık küçüldü ve bodur ağaçlarla daha az yerden daha çok verim alabileceğiz. Bu sistem Avrupa’da uygulanmakta ve Malatya’nın da artık bu sisteme geçmesi gerekiyor.

Çiftçilerimize tavsiyemiz bilinçli tarım yapmaları. Kayısının değeri arttıkça çiftçimiz de bu konuda daha bilinçli olmaya başladılar. Bizlerde kendimizi geliştiriyoruz. Beydağ’ı fidancılık olarak 2023’ün sonunda yurt dışına da açılıyoruz. Avrupa başta olmak üzere Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan. Özbekistan, Irak gibi ülkelere de fidan göndermeye başlayacağız. Bodur fidan çeşitlerine geçmemizin en büyük nedeni de bu çünkü bu ülkeler daha çok verim elde edebildikleri için bodur bitkileri tercih ediyorlar verime dayalı bilinçli bir tarım yürütüyorlar. Bizlerin de klasik tarımı yavaş yavaş bırakması gerekiyor.

12 kişi ile aşı yapıyoruz. Bir kişi günde bin 500 ile 2 bin arası fidan aşılıyor.. Şuanda yaklaşık 12 tane aşıcımız ve 18 tane bağlamacımız bulunuyor.”

 

>>>>SELÇUK DÖNMEZ

Ekonomi - 11:08 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.