AK Partili Çalık: “TMO’nun kayısı alması tüm şehirde sevinç oluşturdu”
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında lider olduğu kayısının, TMO tarafından alınmasının kentte üreticiden ihracatçıya kadar tüm kesimlerde büyük bir memnuniyet ve sevinç oluşturduğunu söyledi.
Milletvekili Çalık, Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün koordinesinde düzenlenen toplantı kapsamında kentteki tarım ve hayvancılık paydaşlarıyla Kayısı Araştırma Enstitüsünde bir araya geldi.
Malatya’nın tarım ve hayvancılık sektörünün yaşadığı sorunları ve izlenecek yol haritalarının konuşulduğu toplantı sonrası bir değerlendirmede bulunan Çalık, “Malatya tarım ve hayvancılığına bugüne kadar yapmış olduğumuz yatırımları, yapılacak projeleri ve yatırımları değerlendirdik” dedi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde birçok ülke ekonomisi ve sektörü küçülürken, Türkiye’de tarım sektörünün büyümesini sürdürdüğünü ifade eden Çalık, tarım sektöründeki büyüme trendinin devamında sağlanan desteklerinde çok etkili olduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi için sektörel bazda yönlendirmeler yapıldığını ve tarımsal desteklerin yüzde 77’sinin 7 ay içinde ödendiğini söyledi.
“Alternatif ürünlerimiz yetiştiriliyor”
Milletvekili Çalık, Malatya’da tarımda 173 bin hektar sulanan, 218 bin hektarda sulanabilir, 33 bin 500 hektarda susuz araziye sahip olduğunu belirterek, “Bu tarım alanlarında üretilen ürünlerimiz; buğday, arpa, şeker pancarı, yonca, mısır üretiliyor. Malatya’nın sahip olduğu iklim ve topoğrafik koşullar ilimizde ürünlerin yetiştirilebilmesine olanak sağlıyor. Sebze ve meyve üretiminde gayet iyi noktadayız. Üzüm, elma, kiraz, dut, badem, ceviz şehrimizde yetiştiriliyor. Malatya’da başta kayısımız olmak üzere bu ürünlerimizin çok ciddi manada ziraat odalarımızın bildiği, çiftçilerimizin de gördüğü destekleri onlara ulaştırmaktayız” ifadelerini kullandı. Çalık, Malatya’da her ilçede kayısıya alternatif bir başka ürünün de üretildiğine dikkat çekerek, Arapgir’de üzüm, Hekimhan’da ceviz, badem, dut, Yeşilyurt’ta kiraz, Doğanşehir’de elma, Doğanyol’da nar, Kale ve Pütürge’de çilek, Yazıhan’da şeker pancarı üretiminin yapıldığını kaydetti.
“Bu yılın 7 ayında 124,5 milyon dolar kayısıdan gelir sağlandı”
Milletvekili Çalık, Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında lider olduğu Malatya kuru kayısısının geçen yıl 115 ülkeye 96 bin 400 ton ihraç edildiğini anımsatarak, bu yılın ilk 7 ayında 46 bin 597 ton ihraç edildiğini ve karşılığında 124 milyon 550 dolar döviz girdisi sağlandığını ifade etti. Çalık, “1 Ağustos 2020’den 5 Eylül 2020’ye kadar olan süreçte gerçekleştirilen kuru kayısı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 26 milyon 743 bin dolar oldu” dedi.
“Geçen yıla göre kayısı fiyatları iki katı arttı”
Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında lider olduğu kayısının, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarafından alınmasının kentte üreticiden ihracatçıya kadar tüm kesimlerde büyük bir memnuniyet ve sevinç oluşturduğunu söyleyen Çalık, “Geçen yıl sezonda, 4 numara diye adlandırılan kuru kayısının kilogramı 11 lirayken 21 Eylül’den itibaren TMO’muz 4 numara kuru kayısıyı kilogram başına kükürtlenmiş için 21 liradan, kükürtlenmemişi (gün kurusu) 23 liradan alıyor. Yani geçen yıla göre kayısı fiyatları iki katı artmış durumda. Bugüne kadar tarihimizde görmediğimiz bir fiyatı Malatya’da TMO’nun alımıyla gördük” diye konuştu. Doğu Anadolu Bölgesi’nin ticaretteki gözde kenti ve ihracat lideri Malatya olduğu ifade eden Öznur Çalık, “Doğu Anadolu Bölgesi içerisinde de ihracatı en yüksek olan iliz. Bu ihracatta bizi ilk sıralara taşıyan en önemli unsurda kayısımız. Dolayısıyla her zaman kayısımıza sonuna kadar sahip çıkmamız lazım.” diye konuştu.
“Hayvancılığa da önemli destekler verdik”
Sadece tarım değil hayvancılığa da önemli destekler verdiklerini aktaran Çalık, Malatya’da hayvancılıkla ilgili konuları da ele aldıklarını ifade etti. Malatya’da 2018 yılında 175 bin büyükbaş, 338 bin 340 küçükbaş hayvan olduğunu hatırlatan Çalık, kentte ayrıca, 3 milyon 100 bin kümes hayvanı, 95 binde arı kovanının olduğunu belirtti. Milletvekili Çalık, inek sütü, keçi sütü, koyun sütü ve balın farklı şekillerde değerlendirildiğini ifade etti.
“Gayretlerinden dolayı Öznur Çalık’a teşekkür ediyorum”
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise toplantıda yaptığı konuşmada, “AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın başkanlığında, Malatya’da tarım ve hayvancılık sektörünün bütün paydaşları bir araya gelerek, kentin tarım ve hayvancılıkla ilgili sorun ve problemlerini masaya yatırdık. Kısa, orta ve uzun vadede çözülmesi gereken sorun ve problemleri paylaştık” dedi. Özcan, gerek kayısı gerekse de tarımın diğer alanlarıyla ilgili gösterdiği gayretten dolayı Çalık’a teşekkür etti.
“Milli tarım vizyonunu en iyi şekilde kentte yansıtıyorsunuz”
Malatya’daki ilçe ziraat odaları adına konuşma yapan Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz ise, Malatya çiftçisine sağladığı katkılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sahada ‘milli tarım’ vizyonunu en iyi şekilde kente yansıtan AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a teşekkür etti.
“Yetiştiricilerimiz adına teşekkür ediyorum”
Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın da milletvekili Çalık’a düzenlenen toplantıda kendilerini bir araya getirmesinden dolayı teşekkür etti. Akın, “Öznur Çalık’a Malatya’daki bütün yetiştiricilerimiz adına teşekkür ediyoruz. Özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin tarihi kayısı alımıyla ilgili o toplantıya bizde katıldık. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Milletvekili Çalık’a tablo sürprizi
Toplantı sonunda Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz tarafından, Milletvekili Çalık’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beraber fotoğrafının olduğu bir tablo hediye edildi. Çalık hediye olarak aldığı tabloya bakarak, “Allah Cumhurbaşkanımızı başımızdan eksik etmesin” dedi.
-
Tarihin İzleri Poyraz Konağında Canlanıyor
-
“Güvenli Ellerle Bilinçli Ebeveynlik” Projesi
-
PROF. DR. MEHMET ÖZGER İLE “HAYATA ŞİİRLE BAKMAK” SÖYLEŞİSİ MALATYA’DA GERÇEKLEŞTİ
-
‘İÇLİ KÖFTE’ YEMEK YARIŞMASININ HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI, 93 KİŞİ KAYIT YAPTIRDI
-
Kanalboyu’nda Geçici Çarşıya Kalıcı Çözümler
-
Vali Seddar Yavuz İkizce TOKİ’ de İncelemelerde Bulundu