14° Parçalı bulutlu

İlimizde Tarım Sektöründe Deprem Süreci ve Sonrası Yapılan Çalışmalar

MALATYA - 16/11/2024 12:56 A A



İlimizde Tarım Sektöründe Deprem Süreci ve Sonrası Yapılan Çalışmalar
Vali Seddar Yavuz deprem süreci ve sonrasında tarım sektöründe yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vererek, deprem sonrası üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi konusunda yoğun çaba harcandığını belirtti.
İlimizin de içinde bulunduğu Kahramanmaraş merkezli 06 Şubat 2023 tarihli deprem nedeniyle ilimiz genelinde hayvancılık işletme tesisleri, Canlı üretim materyalleri, depolanmış tarımsal ürünler, muhtelif tarım alet makineleri kısmen veya tamamen hasar görmüştür. Meydana gelen hasarın boyutunun tespiti, üreticilerimizin hasar nedeniyle zararlarının karşılanması, yaşanan mağduriyetin imkânlar ölçüsünde giderilmesi konularında İl Tarım Orman Müdürlüğü ekiplerince yoğun olarak çalışmalar yürütülmüştür.
Hayvansal Üretim Alanında; Yıkılan ve hasar gören ahır/ağılın, kümes, arılı kovan ve balıkçılık işletmelerinde gerekli tespitler yapılarak, Hayvansal Üretim kapsamında hayvancılık ile iştigal eden üreticilerimiz ve işletmelerimize;
➢ 1.478 adet hayvan çadırı ve 2.394 adet branda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır.
➢ 3.512 ton kaba ve kesif yem dağıtılmış, ayrıca Bakanlığımızca 117 milyon TL yem desteği sağlanmıştır.
➢ Hayvanı telef olan yetiştiricilerimize 552 büyükbaş (İnek, gebe düve, boş düve ve besilik) hayvan ile 3.249 küçükbaş ve 158 adet kanatlı hayvanın temini ve dağıtımı yapılmıştır.
➢ 1.347 ana arılı petek ve 441,2 ton toz şeker arıcılarımıza dağıtımı yapılmıştır.
➢ Deprem nedeni ile yaralanan veya barındırma sorunu olan hayvanların (523 Büyükbaş ve 821 Küçükbaş) Bingöl Et-Süt Kurumu tesislerinde kestirilmesi sağlanmıştır.
➢ 3.420 adet hayvan sulağı (Sıvat) dağıtılmıştır.
➢ Besi dönemini tamamlamış ve ahırları ağır hasarlı üreticilere ait hayvanların karkas desteği verilerek kestirilmesi sağlanmıştır.
➢ Depremzede vatandaşlarımızın geçici olarak başka illere gitmesi ve tüketimin azalması nedeni ile üreticilerimizin ürettikleri sütün telef olmasının engellenmesi için firmalar ile iletişime geçilmiş, Malatya Süt Üreticileri Birliği üzerinden biriken sütün SÜTAŞ Bingöl tesislerince alımı sağlanmıştır.
➢ Hayvancılık Üretimi kapsamında yukarıda belirtmiş olduğumuz alanlarda toplamda 340.915.743 TL tutarında destek sağlanmıştır.

Bitkisel Üretim Alanında; Yıkılan, hasar gören depolar ve işletmelerde bulunan kayısı, buğday, arpa, nohut, ayçiçeği gibi tarımsal ürünlerin tespiti yapılarak.
➢ 307,6 ton buğday, 267 ton arpa, 175,5 ton yem bitkisi, 137,15 ton nohut, 7.235 kg kuru fasulye, 1.035 kg taze fasulye ve 9,75 kg kavun tohumluğu olmak üzere 638.270 kg tohum temini ve dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
➢ 862.720 adet muhtelif sebze fidesi ve 151.000 m2 kurutma filesi temini ve dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
➢ 1.000 adet aşılı alıç fidanının temini ve dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
➢ Bitkisel Üretimi kapsamında yukarıda belirtmiş olduğumuz alanlarda toplamda 16.915.922 TL tutarında destek sağlanmıştır.
Tarım ve Orman Bakanlığının Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında Yeni Destekleme Modeli ile de yetiştiricilerimize ödenen tarımsal desteklemeler yüksek oranda arttırılmıştır.
Vali Yavuz; “Deprem sürecinde depremden etkilenen illerimizdeki çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının 1 yıl süre ile faizsiz ertelendiğini ayrıca, TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) hakkında ise bitkisel ve hayvansal üretim yapan çiftçilerimizden doğal afetlerden etkilenerek verim alamayan, verim kaybı yaşayan, hayvan varlığı telef olan üreticilerimize, 2023 üretim sezonu kapsamında toplamda 960 Milyon TL prim ödemesi gerçekleştirmiştir, Yine önümüzdeki üretim sezonunda çiftçilerimizin ürünlerinde doğal afetlere bağlı meydana gelebilecek zararların karşılanması adına TARSİM sigortalarını yaptırmaları önem arz etmektedir.” dedi.

MALATYA - 12:56 A A
BENZER HABERLER