Keçe yapımı KO-MEK ile hayata dönüyor
Asırlar öncesinden günümüze kadar sabır ve emekle işlenen keçe işlemeli el ürünleri KO-MEK sayesinde yeniden hayat buluyor.
Kocaeli’nde 12 ilçe 43 kurs merkezinde 352 farklı branşta eğitim veren KO-MEK, şimdiye kadar toplamda 679 bin 523 kişiye sertifika verdi. KO-MEK pandemi döneminde tüm önlemleri aldıktan online ve yüz yüze olmak üzere eğitimlere devam etti. Yeni dönemde de yoğun başvuru alan Keçe Yapımı kursunda KO-MEK’ten şimdiye kadar 2213 kursiyer bu alanda eğitim aldı.
YÜN NASIL KEÇEYE DÖNÜŞÜYOR
Tüm branşlarda olduğu gibi Keçe Yapım kursuna da oldukça yoğun ilgi gösteren kursiyerler, KO-MEK kurslarında ilk önce uygun boyama yöntemleri ile yünleri boyayarak işe koyuluyorlar. Daha sonra yünler boyutlarına göre ayrılarak saçma ve sarma işlemine tabi tutuluyor.
Sabır ve emeğin ön planda olduğu keçe yapımı kurslarında daha sonra keçeleştirmenin oluşması için tepme ve pişirme işlemleri yapılır. Keçeler yıkanıp kurutulduktan sonra artık kursiyerler bireysel becerilerini göstererek keçe için desen ve şekil vermeye başlarlar. Keçe desenleme işleminden sonra yıkama ve kurutma yapılarak keçe ürünler oluşturulur ve kullanıma hazır olur.
KO-MEK eğitimlerinden ücretsiz yararlanmak isteyen vatandaşlar başvurularını KO-MEK’in resmi internet sitesi olan www.komek.org adresi üzerinden yapabilir.
-
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ KASIM AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR
-
MİLLETVEKİLİ ÖLMEZTOPRAK’TAN YOĞUN ZİYARET PROGRAMI MALATYA’NIN İHTİYAÇLARI VE TALEPLERİ ANKARA’YA İLETİLDİ
-
Başkan Er; “MALATYA’YA 6 AYDA 15 MİLYAR TÜRK LİRASI YATIRIM YAPTIK”
-
YEŞİLYURT BELEDİYESİ ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLADI
-
Tarihin İzleri Poyraz Konağında Canlanıyor
-
“Güvenli Ellerle Bilinçli Ebeveynlik” Projesi