MENÜ
Parçalı bulutlu

Hızlı yemek yeme alışkanlığınızla vedalaşın!

Türkiye - 01/03/2021 10:41 A A



Hızlı yemek tüketiminin kötü bir beslenme alışkanlığı olduğunu belirten uzmanlar, başta sindirim sağlığı olmak üzere genel sağlık üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

BURSA (İGFA) – Hızlı yemek yeme alışkanlığının zararlarına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, yemek yemenin bir yarış olmadığını belirterek, “Alışkanlığınızı değiştirmek adına masada en yavaş yemek yiyeni bulun ve bu kişinin hızına ayak uydurmaya çalışın” dedi.

Hızlı yemek yemenin bir süre sonra alışkanlık haline geldiğini belirten Diyet Uzmanı Özden Örkçü, kronik obezite ve metabolik sendrom gelişimine yatkınlığı artırdığı gibi, aşırı kilo da insülin direnci, diyabet ve kalp-damar hastalıkları, inme gibi önemli sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.  Araştırmaların şişman kişilerde hızlı yeme ile mide ve bağırsaklarda tokluk hormonlarının çalışmasının bozulduğunu ve doyma hissinin de ortadan kalktığını gösterdiğini belirten Örkçü, mide ve beynin sinirsel uyarılarla açlık ve tokluk merkezlerinin uyararak, yemeyi kesmeyi ya da yemek yeme eylemini gerçekleştirmeyi sağladığını belirtti. Yemek yerken alınan bir lokmanın mide tarafından karşılanması ve uyarının beyne gidip doyma merkezini uyarması ortalama 20 dakika sürdüğünü ifade eden Örkçü, “Hızla yenilen bir yemek, beynin doyma merkezini geç uyarır ve beyne doyma ile ilgili mesajı da geç ulaştırır. Bu davranış bir alışkanlık haline geldiğinde ise doyma merkezi uyarılmadığından daha fazla yemek yenmiş olur” diye konuştu.

ANA ÖĞÜNLERDE YEME SÜRESİ 20 DAKİKA OLMALI

“Yemeklerimizi sakin ve yavaş yiyelim” tavsiyesinde bulunan Örkçü, “Ne yersek yiyelim ama ana öğünlerimiz en az 20 dakika sürsün. Zayıflama sürecinde beyninize kazınmasını sağlayacağınız iyi yeme alışkanlıkları ile hem düzenli kilo verir hem de verdiğiniz kiloyu uzun süre koruma garantisini de vücudunuza vermiş olursunuz” dedi.

Türkiye - 10:41 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.