Obeziteye karşı 10 maddelik önlem
Obezite ile mücadelede hastanın motivasyonunun ilk sırada geldiğini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erol Bolu, “4 Mart Dünya Obezite Günü” öncesi obeziteye karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
BURSA (İGFA) – Çağın hastalığı olarak tanımlanan obezite; diyabet başta olmak üzere tansiyon, kalp rahatsızlıkları, ortopedik hastalıklar ve kanser gibi birçok soruna yol açabiliyor. Dünyada obezitenin yaygınlığı kıtalara göre değişiklik gösterirken, ülkemizde yaklaşık her 3 kişiden biri fazla kilo ve obezite sorunu yaşıyor.
Her kilolu insana obezite hastası olarak yaklaşılması doğru değildir. Bu konuda en geçerli kriter beden kitle endeksidir. Beden kitle indeksi 25’in üzerindeki kişiler kilolu, 30’un üzerinde olanlar obezite hastası, 40’in üzerindekiler ise morbid obez olarak kabul ediliyor. Obezite başta insülin direnci ve diyabet olmak üzere; tansiyon yüksekliği, koroner kalp hastalıkları, karaciğer yağlanması, inme, demans, ortopedik sorunlar ve kanser olmak üzere neredeyse vücudun bütün mekanizmasını etkiliyor.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erol Bolu, dünyada insan dışında kilo vermeye çalışan başka bir canlı bulunmadığını dile getirdi. Çocukların gününün çoğunu geçirdiği okullardaki kantinlerin kontrol altında bulundurulmasının önemine değinen Bolu, “Beslenmeden spora kadar ebeveynlerin çocuklarına rol model olarak mümkün olduğunca birlikte aktiviteler gerçekleştirmesi gerekiyor” dedi.
Obezite ile mücadelede yapılan yanlışların başında çok hızlı kilo verme isteğinin geldiğini açıklayan Prof. Dr. Erol Bolu, “Çok kısa sürede verilen kiloların yine çok kısa sürede geri alınabildiği unutulmamalı” diye konuştu.
Prof. Dr. Erol Bolu, obeziteye karşı şu önerileri sıraladı. “Çok yavaş yemek yiyin ve sofradan 20 dakikadan önce kalkmayın. Katı gıdaları en az 20 kez, çorba yoğurt gibi sıvı gıdaları en az 10 kez çiğneyin. Tabağınıza ne koyacaksanız üçte 1’ini bırakın. Üç köfteden 1’ini yemeyin.Sofradan tam doymadan kalkın. Her yemekten sonra ilk bir saat içinde on dakika yavaş yürüyüş yapın. Yemeklerden sonra yatmamaya özen gösterin. Tatlı, yağlı ve hazır gıdalardan uzak durun. Kilo kontrolünüzün, uzun süreli beslenme alışkanlıklarınızın ve yemek yeme tekniğinizin olumlu yönde değiştirilmesi ile kalıcı olacağını bilin. Yavaş yavaş başlayarak her gün bir 1 saat yürüyün. Kendinizle hayat tarzınızı değiştirmek üzerine 5 yıllık kontrat yapın ve vazgeçmeyin. Obeziteden korunmayı yaşam şekli haline getirin.”
-
izmir’de Malatya Lezzetleri Haftası: Coğrafi İşaretli Tatlar İzmir’le Buluştu
-
ÖLMEZTOPRAK TBMM GENEL KURULU’NDA KONUŞTU
-
MALATYA SOFRASI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
-
Sadıkoğlu: “TOBB ve bakanlık harçlarının alınmaması talebimizi 17 aydır iletiyoruz”
-
SON DAKİKA: Malatya’da 4,9 büyüklüğünde deprem
-
Malatya Su Kaynaklarının Sürdürülebilirliği İçin Önemli Bir Çalıştaya Ev Sahipliği Yapmaya Hazırlanıyor