17° Az bulutlu

Rahmi Koç Müzesi, geçmişi bugünde yaşatıyor

Türkiye - 30/03/2021 18:30 A A



Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesi olma özelliği taşıyan Rahmi M. Koç Müzesi, her geçen gün hayatımızı değiştiren teknolojik gelişmelerle birlikte kaybolmaya yüz tutan pek çok ayrıntıyı zengin koleksiyonundaki objelerle canlandırıyor, geçmişi bugünde yaşatıyor.

İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, 19’uncu yüzyıla ait dükkan ve atölyelerde eski ihtişamını kaybeden meslekleri ziyaretçileriyle buluşturuyor. İstanbul’un Hasköy semtinde bulunan müzede Nostaljik Sokak’taki tarih dolu yolculuğa, müzenin farklı bölümlerinde sergilenen ve bölüm koleksiyonlarını destekleyecek şekilde gerçeğe uygun olarak tasarlanan canlandırmalar da eşlik ediyor. 

İşte onlardan bazıları:

Müzede görülebilen film seti, prodüktörlüğünü Annie Geelmuyden-Pertan’ın, yönetmenliğini ise merhum Ersin Pertan’ın üstlendiği 1996 Türkiye yapımı Kuşatma Altında Aşk’a ait. Yine müzede canlandırılan balıkçı barınağı, Sait Faik okurları başta olmak üzere balıkçılığı sevenlerin, özellikle İstanbul ve yakın çevresinde yapılan balıkçılığa dair kaybolmaya yüz tutmuş birçok ayrıntıyı görmelerini sağlıyor.

İçerisinde Tersane’nin orijinal hızarının da yer aldığı bir marangozhaneile kayışlar aracılığıyla hareket ettirilen torna tezgahı ve diğer aletlerin bulunduğu tam teşekküllü bir tornahanede mevcut. Kosta Usta’nın Motor Tamir Atölyesi’nde İstanbul doğumlu Konstantin Ananyadis’in bir zamanlar çalıştırdığı atölyenin günümüze taşınmış hali yer alıyor. 

Her çeşit saat tamirinin yapılabildiği bir dükkan şeklinde düzenlenen Dakik Saat’te kol saatlerinden duvar saatlerine zengin bir koleksiyon sergileniyor. Ayakkabı tamircilerinin nostaljik bir örneği olan bir başka dükkanda ise, irili ufaklı pek çok tamir aleti ve ahşap ayakkabı kalıbı bulunuyor.  

Müzede Erol Ersan tarafından hazırlanan kaptan köşkü canlandırmasında, kaptan köşkü, sökülmekte olan iki İngiliz gemisi Cemil Parman (1938) ve John McKay’in(1922) kurtarılmış parçaları ile tasarlanmış durumda.

Türkiye - 18:30 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.