Sigaraya veda polikliniği
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un desteği ile 2020 yılı ağustos ayında hizmete başlayan Sigara Bırakma Polikliniğine başvuran 490 kişiden 240’ının sigarayı tamamen bıraktığı açıklandı.
BURSA (İGFA) – BUÜ Tıp Fakültesi bünyesinde önceki yıl hizmet vermeye başlayan Prof. Dr. Nihat Özyardımcı Sigara Bırakma Polikliniği, tütün ve tütün mamullerinden kurtulmak isteyenlere yardımcı olmaya devam ediyor. Poliklinik Sorumlusu ve Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Uncu, açıldığı günden itibaren 490 hastanın polikliniğe sigara bırakmak için müracaat ettiğini açıkladı. Bu hastalar ile 840 muayene ve takip görüşmesi yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Yeşim Uncu; “Üniversite online eğitime devam etmekte olduğu halde 16 üniversite öğrencimiz de polikliniğimize gelerek danışmanlık ve tedavi hizmeti aldı. Bilimsel verilerden biliyoruz ki, hastalarımız için en riskli dönem bıraktıktan sonraki ilk 3 aydır. Bu nedenle biz de hastalarımızı ilk 3 ay yakın takip ediyoruz. Toplamda 7 görüşme (beşi ilk 3 ayda olacak şekilde) yapıyoruz. Kontrol muayenesine gelemeyen hastalarımızı arayarak telefon vizitleri yapıyoruz ve ayda ortalama 50 telefon viziti yapıyoruz” diye konuştu.
MUAYENE ÖNCESİ DETAYLI BİR ANALİZ YAPILIYOR
İlk muayenede hastaların genel tıbbi öykülerinin yanı sıra sigara kullanma alışkanlıklarını da ayrıntılı bir şekilde sorguladıklarını söyleyen Poliklinik Sorumlusu Prof. Dr. Yeşim Uncu; “Hastamızın sigarayı ne zamandan beri kullandığını, ne kadar kullandığını, hangi durumlarda ve zamanlarda sigara içme ihtiyacı hissettiğini, sigara kullanıyor olmanın hayatını nasıl etkilediğini, ailesinin ne hissettiğini, sigaraya ne kadar para harcadığını, daha önce bırakma denemesinin olup olmadığını, olmuş ise neden tekrar başladığını, sigara içerken ne hissettiğini ve bırakma kararını nasıl aldığını sorguluyoruz” açıklamasında bulundu.
BIRAKMA SÜRECİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERE DİKKAT
Sigarayı bıraktırma konusunda son 3 aylık periyotta yüzde 45’lik bir orana ulaştıklarını kaydeden Prof. Dr. Yeşim Uncu; “Sigara bırakma başarısını etkileyen birkaç faktör var. Bunların başında kişinin kararlılığı geliyor. İlaç desteği, çevre desteği ve kişinin tedavi sürecinde izlenmesi de diğer başlıklar olarak sıralanabilir. Yapılan araştırmalar, hastaların başarısını etkileyen en önemli faktörlerden olan sigarasız çevre açısından ev ve okulların veya iş yerlerinin sigarasız ortamlar olmasının son derece önemli olduğunu gösteriyor” dedi.
HAMİLE VE ÖZELLİKLİ GRUPLARA YÖNELİK TEDAVİ HİZMETİ BAŞLADI
Poliklinikte bir yandan vatandaşa hizmet verirken diğer yandan da yetiştirdikleri aile hekimliği uzmanları ve tüm hekim adaylarına bu konuda eğitimler verdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Yeşim Uncu; “Eylem planımızda yer alan gebeler ve özellikli gruplara yönelik çalışmalarımız 1 Mart tarihi ile başladı. Yeşilay Haftası’nda tüm halkımız ile bu güzel haberi paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Polikliniğimiz randevu ile hizmet veriyor. Bize ulaşmak isteyen vatandaşlarımız ALO 171 veya 0224 295 42 18 nolu telefonları arayabilir” şeklinde konuştu.
-
Ara Tatilde ‘Tatlı Bir Gün’
-
Yeşilyurt Belediyesi, Aile Yaşam Merkezindeki Etkinliklerden Yararlanan Aileleri Ve Çocukları Pikniğe Götürdü
-
EKİM AYINDA MALATYA HAVALİMANI’NDA 63.014 YOLCUYA HİZMET VERİLDİ
-
Abdurrahman Babacan Gençlik ve Spor Bakanlığını Ziyaret etti
-
MESOB Başkanı Şevket Keskin’den Yazıhan ve Hekimhan Ziyareti
-
Vali Seddar Yavuz Başkanlığında Kış Tedbirleri Toplantısı Gerçekleştirildi